Tais kukkus karu helikopterilt alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia mustkaru
Aasia mustkaru Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Tais kaotas elu Aasia mustkaru, kes kukkus transportimisel helikopterilt alla, kuna ta turvavõrk ei pidanud suurele kaalule vastu ja katkes.

Tai keskkonna- ja loomakaitsespetsialistide sõnul oleks karu pidanud transportima puuris, mitte helikopteri alla kinnitatatud turvavõrgus, edastab The Independent.

«Uurime seda juhtumit, et tulevikus selliseid enam ei korduks,» teatas Tai looduskaitseameti juht Wirat Chatuphon.

Meedia teatel oli tegemist noore karuga, kes kaalus umbes 90 kilogrammi ja kes leiti Khao Kaist ning transporditi tagasi ta elukohta Khao Laemi looduskaitsealale.

Karu uimastati enne lendu, kuid ta ärkas lennu keskel üles, sattus paanikasse ja hakkas rabelema, mille tõttu teda kandnud turvavõrk katkes.

Tegemist oli karuga, kellel oli jälgimisseade, kuna ta pakkus teadlastele huvi. Teda ei transporditud metsa tagasi autoga, vaid helikopteriga, kuna see oleks võimaldanud ta sügavamale metsa viia.

Ametnik Chatuphoni sõnul ei peaks tailased süüdlast otsima, sest kõik teevad vigu ja kui tegeletakse ainult vigade otsimisega, siis ei saa tööd teha.

Loomakaitsefondi Khao Yai Foundation esindaja Thongchai Saengprathumi sõnul võidakse karu transportimise eest vastutanute suhtes algatada kriminaaluurimine ning karu oleks pidanud transportima autoga.

Lisaks valiti karu metsa tagasipanemise paigaks liiga kauge koht.

«Aasia mustkarudele meeldib suhelda ja olla oma karjas. See karu viidi uude kohta, kus võõra karja liikmed oleksid võinud ta tappa. Samuti ei arvestatud looma transportides tema tegelikku kehakaalu, sest turvavõrk oli tema jaoks liiga nõrk. Lisaks anti karule liiga väike kogus uinutit. Karu oleks elus, kui teda oleks transporditud puuris,» lausus Saengprathum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles