Pildid ja video: maailma esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova sai 80-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova sai eile 80-aastaseks, teda õnnitles Moskvas Kremlis isiklikult Venemaa president Vladimir Putin.

Tereškova jättis kosmosevallutamise ajalukku jälje 1963. aastal, mil ta esimese naisena oli 16. - 19. juunini Vostok 6 pardal kosmoselennul, edastab Tass.

Putin kinkis Tereškovale kunstnik Julian Rukavišnikovi pronkskuju «Veele laskuv kajakas», millega Putin viitas Tereškova kosmoselendude koodnimele Tšaika, mis vene keeles on kajakas. Lisaks sai naiskosmonaut kingiks maali Volga jõest. 

Esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova
Esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

«Armas Valentina Vladimirovna, õnnitlen Teid juubeli puhul,» lausus Putin, kes samas tänas maailma esimest naiskosmonauti ta saavutuste eest ja kiitis ta tööd Venemaa riigiduumas.  

Valentina Tereškova sündis 6. märtsil 1937. aastal Jaroslavli lähedal kolhoosniku perekonnas. Ta isa Vladimir Tereškov hukkus Teises maailmasõjas.

Tereškovast sai pärast kosmoselendu Nõukogude Liidu kangelane ja tal oli ka edukas karjäär piloodina. Samuti sai ta esimese nõukogude naisena kindralmajori auaste.

Esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova
Esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

Valentina Tereškova oli 1963 – 1982 abielus kosmonaut Andrian Nikolajeviga, kellega tal on tütar Jelena. Tereškova teine mees oli Juri Šapošnikov, kes suri 1999. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles