Sakala tee matkarada on matkapäevaks valmis

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine matkarada.
Talvine matkarada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval, 20. märtsil toimub Viljandimaalt Vanaõuelt Pärnumaale Kurgjale traditsiooniline matk "Sakala teel", mida korraldavad ühiselt RMK loodushoiuosakond ja C. R. Jakobsoni talumuuseum.

Matkajad lähevad teele Viljandimaal Suure-Jaani vallas Vanaõue puhkekeskuse vastas asuva Sakala tee matkaraja algusest.

Raja tihendatud lumikate kannab peal nii jalgsimatkajat kui isegi talveunest ärganud karu, kes neljapäeva varahommikul oli Luite lõkkekoha juures teed ületanud, teatasid matka korraldajad.

1961. aastast alates korraldatud Sakala tee matk kulgeb mööda metsateed Kurgja ja Vanaõue vahel, mida mööda C. R. Jakobson käis Viljandisse ajalehte toimetama. Matka pikkus on 12,2 km.

Sakala tee matka korraldamine koostöös riigimetsa majandamise keskuse (RMK) ja C. R. Jakobsoni talumuuseumiga toimub tänavu kolmandat korda. Traditsiooniline matk on omandanud tänu ühisele tegevusele uue näo. Osalejatele jagatakse teadmisi metsasaaduste kasutamisel ning tutvustatakse ulukeid.

Rajal asuvates peatuskohtades pakutakse teed, suupisteid ja piirkonna looduskeskusi iseloomustavaid tegevusi. Maltssaares tutvustab Pille Udam tõrva ja vaiguga seotud tooteid ja tegevusi. See teema on planeeritud Rassi külla rajatava Tõrvaaugu looduskeskuse püsiekspositsiooni peateemaks.

Saeveski metsaonni juures on võimalik kahemehesaega küttepuid saagida, metsamedalit põletada ning liimeistriga palki koorida. Majas on ritta laotud ulukite nahad, sarved ja võrrelda saab muidki ulukite tegevusjälgi. Nimetatud teemasid käsitletakse põhjalikumalt Aimla looduskeskuse hoonetes.

Kurgjal saavad retkelised keha kinnitada ja talumuuseumis väikese ekskursiooni teha. Kõikide osavõtjate vahel loositakse RMK ja C. R. Jakobsoni talumuuseumi väljapandud temaatilisi meeneid. Peaauhindadeks on kaks piletit talumuuseumis toimuvale suveetendusele „Iha jalakate all“ ning Suure-Jaani vald on välja pannud neli piletit suvisele Suure-Jaani muusikafestivalile.

Täpsema info matka kohta leiab www.kurgja.ee või www.rmk.ee/loodusegakoos/uritus#179.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles