Meeskoor kutsub keset ööd kevadet tervitama

Gert Siniloo
, meeskoori liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor.
Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu Mihkel Lüdigi meeskoor loodab väga, et tänavunegi kevade alguse kellaaeg – pühapäeva, 20. märtsi ööl vastu esmaspäeva kell 1.20 – ei kohuta tõelisi kevadesõpru. Meeskoor on igatahes platsis!

Mihkel Lüdigi meeskoor tähistab tänavu eriskummalist tähtpäeva: möödub 30 aastat esimesest korrast, kui meeskoor kevade alguse puhul Tallinna värava all linnarahvale laulis.

20. märtsil 1981 kõlas esimest puhku Pärnu linnas meeste laul kevade auks ja sündmust ilmestasid muusikakoolist kaasa võetud tõrvikud. Aastate jooksul on traditsiooni kohusetundlikult edasi kantud.

Hoolimata mõnest harvast ärajäämisest, on meenutada väga palju. Näiteks 1992. aastal toimus kevade alguse lähedasel ajal kooride talvine laulupäev, mille raames kuulajaile esines tervenisti kaheksa koori. Kaks aastat hiljem laulis meeskoor esimest korda oma uue, tänini ametis dirigendi Evelin Mei käe all.

Meeskoor on alati pidanud oluliseks tulla kohale täpselt selleks ajaks, kui kevad kalendri järgi algab, vaatamata sellele, kas kell näitab parajasti keskpäevatundi või valvab kogu ettevõtmist hoopistükkis täiskuu.

Näiteks 1999. aastal, kui koori tollane president Sulev Haage tähistas oma 60 aasta juubelit, jõudis kevad kätte kell 3.46 ja loomulikult laulis meeskoor just siis. Huvitav on see, et rahvaski ei paistnud kellaajast hoolivat: kuulajaid oli erakordselt palju.

Kui tavaliselt kõlab kevade auks viis-kuus laulu, siis rekord pärineb aastast 1983, kui meeskoor esitas lausa 11 lugu. Repertuaar on loomulikult aja jooksul uuenenud, kuid ikka ja jälle kõlavad Gustav Ernesaksa „Mai tuli“ ja „Rännakulaul“ ning Miina Härma „Meeste laul“, mis kuuluvad meeskooriklassikasse.

Ehkki just viimastel aastatel on meeskoori kõrval teinud kaasa teisedki kollektiivid, näiteks Kunstide maja noored tantsijad, puhkpilliorkester Saxon, tütarlasteansambel Liisud või Rein Laose näitetrupp, kelle esinemine on tihtipeale palju elevust tekitanud, pole peale meeskoori keegi nii järjepidevalt kevadet austanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles