Video: USA terviseblogijaid süüdistatakse oma laste näljutamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donnell Barron ja Rikki Hart
Donnell Barron ja Rikki Hart Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA Florida võimud jõudsid möödunud aasta detsembris jälile, et tuntud terviseblogijatest paar näljutab oma viite last.

USA meedia teatel leidis politsei Greenacresis Walmarti ostukeskuse parklas olnud autost viis last, kes olid väga kõhnad, näljased ja pesemata.

Politsei viis lapsed kaasa ja andis üle sotsiaaltöötajatele, kes lasid arstidel lapsed läbi vaadata, pärast mida paigutati lapsed turvakodusse. Pere vanim laps, 14-aastane poeg kaalus vaid 22 kilogrammi ja ta oli ainult 127 sentimeetrit pikk. Kuueaastane tüdruk kaalus aga vaid 12 kilogrammi.

Veel kolm last, kelle vanus on kaheksa, viis ja neli eluaastat, olid natuke parema tervise juures ja priskemad, kuid ka nemad kaalusid võrreldes oma eakaaslastega vähem.

Alakaalulsied lapsed leidnud politsenike sõnul panid nad sinist värvi Toyota Camryt tähele, kuna sellest levis ebameeldivat lõhna, mis oli umbes selline nagu kodutute öömajades.

Kohaliku telekanali WFXT teatel oli autos ämber, kuhu lapsed said vajadusel häda teha.

Laste vanemad on 34-aastased Rikki Hart ja Donnell Barron, kes mõlemad sõnasid, et nad ei ole oma lapsi näljutanud, vaid nad olid sunnitud elama mõnda aega autos.

Isa teatel on nende kõige vanemal lapsel olnud alates 2011. aastast seedimisega probleeme ja selle tõttu näeb ta keskmisest kõhnem välja. Uurimisel ilmnes, et vanemad ei olnud kunagi viinud oma lapsi arstlikule läbivaatusele.

Barron tunnistas, et lapsed saavad päevas üks kord süüa, eelkõige leiba ja juurvilju.

Politseinikud viisid nälginud lapsed pärast leidmist kiirsöögikohta, kus ostsid neile süüa, mida lapsed lausa aplalt alla kugistasid. Siis anti lapsed lastekaitsjate kätte, kes nad haiglasse tervisekontrolli viisid.

Uurimisel paljastus, et vanematel ei olnud tööd ja nad jäid oma majast ilma. Päras seda elas pere mõnda aega motellides, kuid siis sai raha otsa ja nad olid sunnitud autos elama, saades mingit väikest sotsiaaltoetust. 

Enne laste leidmist möödunud aasta detsembris, olid nad Walmarti parklas elanud kaks kuud.

2014. aastal käivitasid Hart ja Barron terviseblogi Holistically Beautiful, milles anti holistilise ja tervisliku elu soovitusi ning Barron näitas harjutusi, mis sellise elustiiliga sobivad, lootes selle abil piisavalt raha teenida, kuid see ei õnnestunud. 

Laste ema Harti sõnul on tal pangas töötamise kogemus ja ta on õppinud mitmesguseid teraapiaid, läbides ka ämmaemanda koolituse.

Politsei teatel ei ole Harti ja Barroni üle kohus veel toimunud, nad olid kautsjoni vastu vabaduses, kuid kautsjon tühistati sel esmaspäeval, kuna politsei sai vihje, et nad plaanivad põgeneda. Politsei arreteeris taas Harti ja Barroni ning nad kuulati veelkord üle.

Lapsi näljutanud vanemate jutt aga on muutunud aina segasemaks. Isa Barron teatas nüüd, et tema ja ta naine kuuluvad Yamassee indiaanihõimu ning tema ja ta pere ei ole USA riigiametnike ega firmade omand.

Mees lisas, et USA kohtul ei ole õigus nende üle õigust mõista, kuna nende jaoks ei kehti USA seadused, vaid indiaanireeglid. Nii Barron kui Hart ilmusid selle nädala alguses eelkohtu istungile indiaanisulg peas.

«Te arreteerisite põlisrahva hulka kuuluja ehk minu. Minu tegelik nimi ei ole Donell Barron,» lausus mees kohtus.

WPTV kanali andmetel on on olemas indiaanikogukonna dokumendid, mille kohaselt saab Barron kasutada indiaaninime Rahmaat-Shu ja Hart indiaaninime Bennu-Renenutet.

Eile määras kohus, et Barron ei saa enam ennast ja oma naist kohtus kaitsta. Paarile varem riigi poolt määratud advokaat loobus juba varem nende kaitsmisest, kuna ei leidnud Barroni ja Hartiga ühist keelt.

Nii Hart kui Barron eitavad, et näljutasid lapsi ja ei hoolinud nendest. Kohus nende üle algab lähiajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles