Vanemuine ootab koolivaheajal lapsi teatrisse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detektiiv Lotte.
Detektiiv Lotte. Foto: Priit Mürk.

Lastel ja noortel on Tartu Vanemuise teatrisse koolivaheajal asja vähemalt viiel korral.

Kohe koolivaheaja esimesel päeval, 19. märtsil saavad lapsed Vanemuise väikeses majas vaadata „Lotte ja Bruno muusikatundi“.

Lotte ja Bruno on seekord otsustanud muusikuteks hakata, aga ei tea, missugune pill oleks kõige põnevam või äkki tuleks valida hoopis dirigendiamet? Otsustamisel abistab neid Vanemuise sümfooniaorkester eesotsas dirigent Tarmo Leinatammega. Kuulates orkestri esituses muusikateoseid ja katsetades pille, teevad Lotte ja Bruno viimaks oma valiku.

20. märtsil etendub Vanemuise väikeses majas „Ninasarvik Otto“.

Suvevaheaja esimesel päeval leiab koolipoiss Topper värvilised pliiatsid ja kirjutab plangule oma suure saladuse: „Sille, ma armastan sind!“.

Sillele vahele jäämisest päästab teda ainult ime – selgub, et tegemist on võlupliiatsitega, sest kiri on kustunud. Topper ja tema sõber Viggo joonistavad Topperi toa seinale ninasarviku, kes aga ei mõtlegi kaduda, vaid ärkab hoopis ellu – tahab süüa ja juua ning tekitab linnakeses hulga segadust. „Ninasarvik Otto“ on lavastanud Ott Sepp, peaosas mängib Anatoli Tafitšuk.
 
23. märtsil toimub Vanemuise suures majas tantsuetendus „Mowgli“.

Noortele suunatud lavastuses kohtume poisiga, kes istub tundide ja päevade ja kuude kaupa oma toas ning mängib arvutimängu nimega „Mowgli“. Lavastaja Mare Tommingas on tegelaskujude olemuse ja tegevustiku põhiliinid säilitanud – on päris selgelt aru saada, kes on sõber, kes vaenlane, kellelt õppida ja keda vältida.

Poiss kujutab ennast ette virtuaalse maailma eri tasanditel - tekkivates tegevustes, suhetes ja vastuoludes. Lavastusele on muusika loonud noor eesti helilooja Tauno Aints, kelle helikeeles sulandub klassikaline muusika džässi, roki ja hiphopi muusikaliste võtetega.

24. märtsil on väikeses majas vaatajate ees äsja esietendunud Tarmo Leinatamme ja Hannes Võrno teatritund „Aja lugu muusikas. Klassitsism“.

Räägitakse klassitsismist nii arhitektuuris, kujutavas kunstis, moekunstis, kirjanduses, muusikas kui teatris. Esitusele tuleval Haydni, Mozarti ja Beethoveni teosed.

Lavastus ei ole mõeldud ainult koolilastele - huvitavaid fakte, teadmisi ning lõbusaid seiku tolle aja argielust jagub kõigile. Muuseas saab vastused küsimustele, kes leiutas giljotiini, kas Mozart on Tartus käinud ning kas Napoleonita oleks maailm hoopis teistsugune.

Peale muusikaharidusega Tarmo Leinatamme ja moekunstniku haridusega Hannes Võrno osalevad tunnis Maarja Mitt, Karmen Puis ja Vanemuise sümfooniaorkester.

Koolivaheaja eelviimasel päeval, 26. märtsil on kõigil, kes veel pole näinud, ja kõigil, kes jälle soovivad näha, võimalik suures majas vaadata muusikali „Detektiiv Lotte“.

Koeratüdruk Lotte püüab välja mõelda, kelleks ta suurena saada võiks ning algav päev annab talle suurepärase idee, sest ootamatult läheb kaotsi isa Oskari leiutatud suhkrumasin.

Lotte ja ta sõber Bruno ei jää, käed rüpes, istuma, vaid otsustavad hakata detektiivideks ning suhkrumasina üles otsida. „Detektiiv Lotte“ helilooja on Priit Pajusaar, lavastaja Ain Mäeots ning peaosades Gerli Padar ja Robert Annus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles