Video: Stephen Hawking arvab, et ta ei ole Trumpi Ameerikas oodatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

nglasest tuntud teoreetiline füüsik ja kosmoloog, amüotroofset lateraalskleroosi põdev Stephen Hawkingi arvab, et ta ei ole president Donald Trumpi Ameerikas oodatud.

75-aastase teadlase arvates on USA muutunud pärast Trumpi võimulesaamist autoritaarsemaks ja teisitimõtlejate elu on muutunud keerulisemaks, edastab Daily Mail.

Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Pärast Trumpi võitu on elu USAs märgatavalt muutunud, pööre on paremale, rohkem on autoritaarsust,» teatas teadlane esinedes kanali ITV hommikusaates «Good Morning Britain».   

«Mul on USAs palju sõpru ja kolleege, USAs on seni palju, millest õppust võtta ja mida imetleda. Tahaksin USA teadlastega kohtuda, kuid ma ei pruugi oma arusaamade tõttu olla seal enam teretulnud, olen kritiseerinud Trumpi äärmuslikke arusaamasid ja tema teaduspoliitikat,» lausus inglane.

Hawkingi sõnul võidakse ta panna «ühte patta» nendega, kellele Trump USAsse sissesõidukeelu kehtestas. Tegemist on küll Lähis-Ida ja Aafrika riikide kodanikega, kuid keeldu võidakse laiendada USA sõbralike riikide kodanikele.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Lisaks häirib Hawkingit see, et Trump kiitles oma IQga ning tema arvates on inimesed, kes seda teevad, hädavaresed. ka olevat Trump demagoog ja ajab inimestele «vaäga palju puru silma». 

Hawkingi sõnul võib Trumpi teadusevastane poliitika kahjustada USA teadlaste mainet ja nende võimalusi rahvusvahelisel teadusareenil.

Mainekas füüsikateoreetik võttis sõna ka kliimamuutuse teemal öeldes, et Trump ja ameeriklased saavad alles siis sellest aru, kui nende elu on ohus.

Hawkingi sõnul pakkus ärimees Richard Branson talle võimaluse teha kosmosesse turismireis ja ta haarab sellest võimalusest hea meelega kinni.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles