Video: kas iidsed egiptlased kasutasid püramiide «elektrijaamadena»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Kõik teavad Giza püramiide, paljud ka Saqqaras asuvat astmikpüramiidi ja võib olla ka Dashuri vildakat püramiidi, kuid Egiptuses on veel püramiide, mis suure tähelepanu osaliseks saanud ei ole.

Messagetoeagle.com andmetel üritas esimesena Egiptuses asuvaid püramiide 19. sajandil katalogiseerida  tänapäeva arheoloogia üks eestvedajaid,sakslane Karl Richard Lepsius, kes sai kokku rohkem kui 60 püramiidi, kuid nüüdseks on kindlaks tehtud üle 100 püramiidi.

Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix
Saqqara astmikpüramiid
Saqqara astmikpüramiid Foto: ASMAA WAGUIH/REUTERS/Scanpix
Dashuri vildakas püramiid
Dashuri vildakas püramiid Foto: Topography/Scanpix

Egiptlasest egüptoloogi Abdel Hakim Awyani sõnul on veel 20 püramiidi, mis moodustavad niinimetatud rahuriba, millesse kuuluvad ka Giza kolm kuulsat püramiidi ning veel mitmeid püramiide, mis asuvad Niiluse jõe ääres nii põhja- kui lõunapool.

Awyani on veendunud, et need püramiidid ei olnud tegelikult matmispaigad, vaid neil oli teine otstarve, sest neil puuduvad matmisele, teispoolsusele, maetud isikule ja hauapanustele viitavad tekstid.

Üha enam on neid peavoolu teadlasi, kelle arvates on paljud Egiptuse püramiidid seniarvatust vanemad ja on olemas märke, et need võisid meie mõistes olla mingsugused «elektrijaamad».

Awyani lisas, et ühes püramiidid on 22 kambrit, mis võidi kasutada ravipaigana, ravides mingi «jõu» ja heliga. Tänapäeval tuntakse nii elektri- kui muusikaravi.

Egüptoloogi sõnul lähtub enamik teadlasi juba aastasadu kinnistunust, kuid kindlasti on Vana-Egiptuse kultuuri ja ühiskonna kohta palju andmeid kaotsi läinud ja me ei pruugi ikka veel kõike teada.

«Mitmed püramiidid on ehitatud arvatust varem ning hilisemad valitsejad on neid kasutanud hoopis teisel otstarbel kui algselt, näiteks matmispaikadena. Minu arvates on palju püramiide, mis ei ole matmispaigad, vaid mingid elektritootmisüksused,» teatas egiptlasest ekspert.

Näiteks Giza platoo püramiidide juures tehtud mõõtmised näitasid, et seal on väga tugev elektromagnetväli. 

Ta lisas, et iidsetel egiptlastel oli päikesevalgust, põhjavett ja Niiluse jõe voolavat vett..  Tänapäeva inimesed kasutada energia saamiseks päikest ja vett, kuid seda võidi kasutada ka Vana-Egiptuses.

Awyani tõi näite, et kivimites leiduvad kvartskristallid võivad elektrit juhtida, samuti juhib metall elektrit.

«Me ei tea, milliseid maavarasid või muud kunagi Niiluse jõe äärsetel aladel leidus. Kindlasti oli seal midagi, mille kohta meil andmed puuduvad. Seega saab oletada, et Niiluse jõe äärde rajatud püramiididest osa olid mingit laadi «elektrijuhid ja elektrijaamad», milles mängisid rolli päike, vesi, metall ja kvarts,» lisas  egüptoloog.

Samuti on Egiptuse püramiidides ja matmispaikades asuvad seinamaalingud tehtud väga selgelt ja  täpselt, selliseid pilte ei saa tõrvikuvalgusel, pigem on need valminud elektrivalgusel.  

Ka olevat iidsetel egiptlastel olnud Wifi ehk traadita võrk, mille abil nad suhelda said.  

Teadlane rõhutas, et see on vaid teooria, kuid ta loodab sellega mõtlemisainet pakkuda ja diskussiooni tekitada. Samuti ei ole ta geoloog ja tal puuduvad Niiluse äärse piirkonna kohta täpsed geoloogilised andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles