Video: Šveitsi mäel avati «kivilille» restoran

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi «kivilille» restoran
Šveitsi «kivilille» restoran Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Šveitsi Ticino kantonis asuv Generoso mägi sai «kivilille» (Fiore di pietra) restorani, mille autoriks on kuulus arhitekt Mario Botta.

Botta, kes on pärit Šveitsist Ticino kantonist Mendrisiost, oli ilusat panoraamvaadet pakkuva restorani avamisel kohal, edastab The Local.

Šveitsi «kivilille» restoran
Šveitsi «kivilille» restoran Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Mario Botta / wikipedia.org
Mario Botta / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

20 miljonit Šveitsi franki (18 miljonit eurot) maksma läinud restoranihoone on abstraktse kujuga, meenutades lilleõit ja selle ehitamine võttis aega kaks aastat. Lisaks tuli rajada selle restoranini jõudmiseks tõstukisüsteem, kuid sinna pääseb ka raudteega võin jalgsi matkates. 

1705 meetri kõrgusel asuvast resoranist avanevad lummavad vaated Šveitsi ja Itaalia Alpidele.

Uus restoran rajati paika, kus varem oli hotell koos restoraniga, mille hävitas maalihe.

Arhitekt Botta sõnul on mägedesse ehitamine alati täis väljakutseid, 1705 meetri kõrgusele ehitamine oli tema jaoks uus kogemus. Botta looming on ka 3000 meetri kõrgusel asuv restoran, kuid sellega seoses olid hoopis teised väljakutsed.

Botta tööde hulka kuulub ka Baselis asuv Jean Tinguely muuseum, Lucerni järve ääres asuv Rigi Kaltbadi spa ja Arosas asuv Tschuggen Berg Oase tervisekeskus.

Botta on osalenud ka rahvusvahelistes projektides nagu Italia Milano ooperiteatri La Scala renoveerimises ja laiendamises, San Francisco moodsa kunsti muuseumi uuendamises, Austria Zillertali kabeli restaureerimises ja veel teistes projektides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles