Eesti valusaima lahutuse räpased detailid: Kersti ja Argos Krachti sõda varanduse pärast käib tänase päevani

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kracht
Kersti Kracht Foto: TV3

Kersti ja Argos Kracht kohtusid 80ndate alguses ja olid abielu 25 aastat. Särtsakas ja kaunis Kersti ning temast seitse aastat noorem sihvakas ja šarmantne Argos jätsid kõikidele kõrvaltvaatajatele mulje unelmate paarist. Nende õnn kasvas veelgi, kui nad otsustasid luua ühise pereäri, mis tegi neid 90ndate alguses miljonärid.

«Pidasime 22. mail Argosega oma viiendat pulma-aastapäeva ja meile tuli külla Monika, kes oli minu eelnev äripartner. Kõige lihtsamalt tuleb see välja firma nimest - Kermon. Nimi oli kooskõlastatud, põhikiri oli tehtud ja tahtsime Monikaga hakata alla kirjutama, Argos istus ka meiega laua taga ja ütles: naised, oot-oot, kuidas te neid põhikirju kavatsete tegema hakata? Ütlesin, et istun arvuti taga ja teen. Argos teatas, et arvuti kuulub talle ja tema tahab ka mingit osa. Nii olime sunnitud sealsamas kodus selle põhikirja ringi tegema ja jagama kogu selle asja kolmeks,» seletas Kersti «Kuuuurijas».

Kersti Kracht töötas 1991. aastal Tallinna linnavalitsuses ning tegeles ettevõtete registreerimisega. Täna võib seda töökohta võrrelda äriregistriga, mida toona veel ei eksisteerinud. 

Argos Kracht oli lõpetanud Tallinna Ülikooli programmeerimise erialal. Kersti sõbranna Monika oli raamatupidaja, kes hiljem Krachtide pereärist väljus. Kuid Kermon tegutseb sisuliselt tänase päevani.

«Kuna mina olin sellel ajal tööl Tallinna linnavalitsuses ja erastasin toitlustusettevõtteid, kuna me reformisime riiklikku ettevõtlust ümber eraettevõtluseks,» ütles Kersti.

Kermon asutati 1991. aastal, kui eksisteeris veel Nõukogude Liit. Täna oleks Kersti töö linnavalitsuse ametniku ja ettevõtluskonsultandina korruptiivne, aga toona vaadati sellistele asjadele läbi sõrmede. Kermon on siiani Eesti üks suuremaid firmavabrikuid, mis on asutanud üle 5000 ettevõtte. 

Kersti Kracht
Kersti Kracht Foto: TV3

Kersti ei osanud arvata, et aastaid hiljem teenib see firma suuri summasid ja selle pärast võib minna jageluseks.

«Aga mõned aastad hiljem oskasid kõrvalseisjad juba juhtida mu tähelepanu sellele, et asi võib hakata kiiva kiskuma.»

Kersti ja Argose juurde hakkasid voorima inimesed, kes ei olnud kunagi ettevõtlusega tegelenud. Enamasti sooviti kas osta või asutada firmat. Kermon pakkus ka raamatupidamise teenust ja maksudest eemale hoidmise teenust ehk peenemalt öeldes - delikaatset maksunõustamist. See kõik tõi Krachtide perekonda väga palju raha.

«Seal kus on raha, sinna hakkavad ilmuma kohale inimesed, kes tahavad sellest osa saada,» kommenteeris Kersti rikkurielu algusaastaid. «Argose ümber hakkasid üsna kiiresti tiirlema mingisugused naisterahvad ja sealt algasid meie kõige suuremad probleemid.»

Enne, kui Kersti ja Argose abielu 2009. aastal läbi sai, mahtus sinna ka ilusaid hetki.

«Igasugused välismaa sõidud, välismaa restoranid... Kõik see, mis me tegime, oli minu meelest õudselt vahva. Igal juhul need 90ndad olid väga huvitavad ajad,» tunnistas Kersti.

Kersti ja Argose suhe oli olnud pingeline juba aastaid, kuni see suure pauguga lõhki käis. Nende varalahutust pole kohtuveskid suutnud tänaseni läbi jahvatada.

«Meil tekkis tüli,» meenutas Kersti. «Ja mina lihtsalt võtsin koti ja läksin ära. Selles mõttes ma tegin valesti, et ma oleksin pidanud püüdma hoopis vara jagada, kui me veel koos olime.»

Kersti Kracht
Kersti Kracht Foto: TV3

Kersti sai lahutuse käigus hulga väärtuslikku kinnisvara, kuid jäi ilma Kermoni klientidest ja pidi maksma pangale laenu, mis ületas kinnisvara väärtuse. Argos põgenes tema sõnul aastatepikkuse töö tulemusel tekkinud klientidega ja jättis Kersti suurtesse võlgadesse. 

«Kõigepealt, siis kui keegi tahab tõestada, et tal on kellegi suhtes õigus käituda ebaseaduslikult või midagi üle võtta või mitte midagi anda, siis on alati nii, et mind ähvardatakse. Argos Kracht läks ka seda teed, et kõigepealt olin nagu ohtlik temale, siis järgmine etapp oli see, et olin ohtlik kõigile ja kogu ümbritsevale,» väitis Kersti.

Kersti ütles, et tüli raha ja klientide pärast läks nii hulluks, et Argos hakkas kasutama kõikvõimalikke meetodeid. Üks neist oli süüdistus, et Kersti olevat lubanud Argose uuele naisele hapet näkku visata. Seda on uurinud ka politsei.

«Kui sul on raha, siis leiad alati endale tunnistajaid ja võid osta kellegi ära ja öelda, et ta ütles nii. Annad näiteks neile 1000 eurot ja selle raha eest võid saada endale mitmeid tunnistajaid, kes ütlesid, et nad istusid kõrval ja kuulsid. Või et keegi nägi, kuidas Kersti Kracht ostis poest hapet, mida ma ei ole kunagi ostnud,» kinnitas Kersti.

Kersti sõnul olid süüdistused välja mõeldud selleks, et kahandada tema usaldusväärsust klientide ees ja et naine ei oleks suuteline seda äri enam üksinda ajama. Kersti sõnul oli ta ühel hetkel nii nurkasurutud seisus, et ta palus mingil hetkel abi allilmas autoriteetsust omava Assar Pauluse käest, kelle ta saatis oma eksabikaasaga «läbirääkimisi» pidama.

«Ma rääkisin paljudega, et kas nad peaksid Argosega läbirääkimisi. Sealhulgas rääkisin ka Assar Paulusega.» Kermoni varade jagamist on peale allilma aastaid arutanud ka kohus, politsei ja prokuratuur.

Kersti ja Argose tülis on pooli valinud ka lapsed - isa poolt on tütar ja ema poolt poeg. Argose ja Kersti tütar Katrin töötas vanemate ettevõttes juristina, kuid oli sunnitud Kermonist lahkuma klientidelt varastatud raha tõttu. Täna on Katrin tuntud rohkem tantraspetsialisti Jaya Shivani nime all, kes sai kuulsaks, kui ta jäi seksimisega vahele Bali pühakojas.

Argos Kracht
Argos Kracht Foto: TV3

«Kuuuurija» kohtus Argos Krachtiga Tallinna Liivalaia kohtumajas, kus arutati parasjagu seda, kuidas pereäri sattus Argose kätte. Argos oli just andnud kohtu ees tunnistusi.

«Kersti ütles mulle kunagi sellise lause, et temast lahkutakse ainult kas vanglasse või hauda,» ütles Argos. «Ma arvan, et ma ei ole kumbagi minemas, aga see on see, mida tema soovib.»

Argose sõnul on Kersti prokuratuurile palju valetanud ja näidanud end süütu kannatajana.

«Ta on esitanud väga palju «alternatiivseid fakte», nagu armastatakse Ameerikas öelda,» nentis Argos. «Ta on oma lugu nii palju igal pool rääkinud ja rääkinud seda nii värvikalt, et meie loost on saanud prototüüp.»

Argose enda versioon lahkuminekust on teistsugune.

«Mina olin muutunud täiesti pangaautomaadiks, mida oli vaja küll hästi hooldada, aga mis pidi nupulevajutamisega seda või teist tegema. Eelkõige muidugi raha välja andma, eks ole. See oli 17. november 2009, kui ma selle otsuse tegin, et nüüd me lõpetame sellisel moel kooselu ära,» seletas Argos. «Kui mu alternatiiviks on elada mitu aastat asjana, siis see on veel hullem. Parem õudne lõpp kui lõputa õudus.»

Argose sõnul tuli üks inimene tema juurde ja ütles, et ta oli ise juures, kui Kersti helistas oma pojale ja nad arutasid koos, kuidas palgata narkomaani Argose uuele naisele hapet näkku viskama. «Tema tuli ja ütles, et Argos, sa lihtsalt pead midagi tegema, sest see ei lõpe hästi. Tegin politseile teate, kuid palusin mitte algatada kriminaalasja. Tegin selle teate selleks, et kui inimene on nii sassis, siis kui see mingil moel läheb avalikuks, siis see kaitseb mind.»

Kersti väidab, käsi südamel, et see ei ole tõsi. «Aga mis tal öelda on täna?» imestas Argos. «See on väga piinlik lugu. Mis tal siis öelda on?»

Argos kinnitas, et tal oli tõesti tunniajane vestlus Assar Paulusega Viru hotellis. «Ega see kohtumine meeldiv olnud. Selline kohtumine pole kunagi meeldiv, kus sind vaadatakse nagu rahakotti, et kust saaks pigistada. Assar Pauluse juurde pöördumise puhul oli kasutatud tema kui allmaailma liidri imidžit ja vähemalt luua teoreetiline võimalus sellele, et ma näeksin seal muid, näiteks füüsilis tagajärgi. See oli asja mõte, eks ole. Vestlus lõppes sellega, et meil rohkem tegemist ei olnud.»

Kersti väitel maksis Argos Assari kinni ja Assar ütles, et Kerstiga ta enam ei tegele. «Alternatiivseid tõdesid on selles loos väga palju,» kommenteeris Argos. 

Argose sõnul on selles loos ohver hoopis tema, keda eksabikaasa kuus aastat pärast lahkuminekut enam rahule ei jäta.

«Tegelikult minu suhtes kasutatakse vägivalda, aga väidetakse vastupidist. Nüüd on ühiskonnas see eelarvamus, et kui mees ja naine on vastamisi, siis oleme naise poolt,» kurtis Argos.

Esimese astme kohtus mõisteti Argos Kracht õigeks. «Tühi tunne on ka. Ma tean ju, mida ma olen teinud ja mida mitte. Selles mõttes oli see ainuvõimalik otsus. Eks siis näeb, kuidas elu edasi läheb,» sõnas Argos pärast kohtuotsust.

Tegemist on ühe kohtuasjaga, mis Krachtide varajagamisel käsil on. Antud kohtuasjas, milles Argos tunnistati õigeks, süüdistati Kerstile kuuluva vara omastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles