Marine Le Pen eitas, et Prantsusmaa saatis Pariisi juudid koonduslaagritesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Scanpix

Prantsusmaa paremäärmuslaste presidendikandidaat Marine Le Pen eitas, et Prantsusmaa ja prantslased on vastutavad Teise maailmasõja ajal Pariisi juutide arreteerimises ja nende saatmises natside koonduslaagritesse.

Prantsusmaa endine president Jacques Chirac ja praegune president François Hollande vabandasid selle pärast, et 1942. aastal arreteerisid Prantsuse võimud natside käsul üle 13 000 Pariisi juudi, kes koguti Vel d’ Hivi velodroomile (Velodrome d'Hiver), kust nad transporditi edasi natside surmalaagritesse, edastab The Guardian.

Samas Le Pen teatas eile LCI kanalis esinedes, et Prantsuse võimudele ei saa panna süüks Vel d’Hivi juhtumit.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Scanpix

«Kui vaadata üldpilti, siis ei saa süüdistada kogu Prantsusmaad, rahvast ega praegust võimu, vastutavaks saab pidada vaid 1942. aastal võimul olnuid, kaasa arvatud Vichy režiimi,» selgitas presidendikandidaat.

Front National partei liider Le Pen lisas, et nooremale põlvkonnale ei pea näitama ainult Prantsuse ajaloo «tumedaid laike» ja läbikukkumisi, vaid nad tuleb panna oma riigi ja oma päritolu üle uhkust tundma.

Le Peni tsentristist rivaali Emmanuel Macroni arvates oli paremäärmuslase nimetatud seisukohavõtt tõsine viga ja ei tohi unustada fakti, et Marine LePen on on Jean-Marine LePeni tütar.

Jean-Marie Le Pen, kes asutas 1972. aastal Front National partei, on mitmel korral antisemiitlike ja rassistlike seisukohavõttude, kaasa arvatud holokausti eitamise eest süüdi mõistetud.

Prantsusmaa juudiorganisatsioone ühendava CRIFi ja juudi üliõpilaste liidu teatel solvasid Le Peni sõnad Prantsusmaad ja prantslasi, sest ta ajalooline mälu on valikuline.

«Prantsusmaa võttis juba 1995. aastal vastustuse Prantsuse juutide deportreerimises ja koonduslaagritesse saatmises,» teatas CRIF.

Samas president François Mitterrand sõnas veel 1994. aastal, et Prantsusmaad ja võime ei saa pidada juutide saatuse eest vastutavaks.

Le Pen avaldas hiljem täpsustuse, et nii nagu Charles de Gaulle ja François Mitterrand arvasid, arvab ka tema, et natsidega koostööd teinud Vichy režiim ja selle juht, marssal Henri Philippe Pétain ei esindanud Prantsusmaad ega prantslasi.

«See ei võta vastutust ära neilt, kes kogusid Pariisi juudid Val d’ Hivile ja teiste sarnaste sündmuste korraldajatelt sel ajalooperioodil,» lisas Marine Le Pen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles