Katsed Saksamaal: betoonplokid ei takista terrorirünnakumasinaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betoonplokid
Betoonplokid Foto: Marko Saarm / Sakala

Saksamaal tehtud katsed tänavatele-teedele paigaldatavate betoonplokkidega näitasid, et need ei takista terrorirünnakus kasutatavaid suuri veomasinaid, mis kaaluvad näiteks kümme tonni.

Yle teatel lükkavad veoautod need plokid, mille kaal on umbes 2,5 tonni, teelt eest.

Katseseeria lasi inseneridel läbi viia Saksa televisioonifirma MDR ning katsed näitasid, et mitte mingit rolli ei mänginud, kas masin sõitis plokile otse peale või küljelt, sest mõlemal juhul lükkas veomasin ploki eest.

«Vastu betoonplokki sõites masina kiirus aeglustus veidi, kuid mitte nii palju, et masin ei oleks suutnud takistust eemaldada. Sellised takistused võivad veoauto roolis olevat isikut natuke segadusse ajada ja sõitu aeglustada, kuid autot täielikult nende abil peatada ei saa,» teatas Neumünsteri katsekeskuse esindaja Thomas Gärtner.

Gärtneri sõnul oli katsetes autode sõidukiirus 50 kilomeetrit tunnis ja vastu betoonplokki sõitmisel kaotas juht mõnel korral hetkeks masina üle kontrolli, kuid hetkesegaduse mõju oli minimaalne.

Sakslased viisid sellised katsed läbi, kuna viimasel ajal on toimunud mitmeid rünnakuid, milles terroristid on kasutanud ründamiseks autosid. Näiteks möödunud aasta juulis Prantsusmaal Nice’i rannapromenaadil, detsembris Berliini jõuluturul, selle aasta märtsis Londonis ja sel kuul Rootsis Stockholmis.

Saksamaa suurlinnade ohukohtadesse on paigutatud betoontakistusi, mille abil loodetakse autorünnakuid ära hoida, kuid nüüdne uuring ei ole selle suhtes just lootustandev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles