Video: kas Kushner ja Bannon matavad «sõjakirve»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Bannon (vasakul) ja Jared Kushner
Steve Bannon (vasakul) ja Jared Kushner Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Juba mõnda aega kirjutavad nii USA kui teiste riikide väljaanded, et USA presidendi lähikonnas on käimas «sõda», kuna presidendi väimehest nõunik Jared Kushner ja Valge Maja peastrateeg Steve Bannon ei saa omavahel läbi.

Kriitikute sõnul toimub Valge Maja kulisside taga midagi, mis meenutab tõsielusarja «The Apprentice», kus kaks meeskonda võistlevad üksteise vastu, vähemedukast võistkonnast peab keegi lahkuma.

«Praegu Valges Majas toimuv on nagu hooaeg sellest tõsielusaatest,» tõdes CNNi saatejuht Chris Cuomo.

Steve Bannon (vasakul) ja Jared Kushner
Steve Bannon (vasakul) ja Jared Kushner Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Washington Post teatas märtsis, et Bannon ja tema tiim üritab Trumpi juures oma nägemusi läbi suruda, nende ettepanekute seas oli ka moslemienamusega riikide kodanike sissesõidukeeld USAsse.

Steve Bannon
Steve Bannon Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Teise kliki moodustab Donald Trumpi väimees Jared Kushner koos oma toetajatega, kelle hulka kuuluvad presidendi tütar Ivanka Trump, kes on samas Kushneri abikaasa, majandusnõunik Gary Cohn ja julgeoleku asenõunik Dina Powell.

Jared Kushner
Jared Kushner Foto: Ron Sachs/SIPA/Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Valge Maja allikate teatel on mõlemad osapooled üritanud üksteisele «nuga selga lüüa», et rohkem võimu saada.

Poliitikavaatlejate sõnul tekitas Valges Majas segadust juurde kahe mehe ebatõenäoline liit. Nimelt lõi Steve Bannon kampa presidendi kantseleiülema Rience Priebusega. Nende kahe suhted olid veel jaanuaris pärast Trumpi ametisse astumist üsna teravad ning siis arvati, et võimuvõitlus käivitub Washingtoni eliidi ja sellest väljapoole jääjate vahel, kuid keegi ei arvanud, et Valge Maja sees olijate vahel lahvatab «sõda».

Steve Bannon (vasakul) ja Reince Priebus
Steve Bannon (vasakul) ja Reince Priebus Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Allikate teatel lõid Bannon ja Preibus liidu, kuna nad kartsid, et kui Valges Majas hakkavad määrama Kushner, Cohn ja Powell, siis nad lihtsalt lükatakse kõrvale.

Väidetavalt käib seal võitlus juba selle eest, kes esimesena oma uue plaani või ideega Trumpi jutule pääseb ning käiku lastakse alatud võtted. Nii Bannon kui Kushner koos oma meeskonnaga üritavad vastast nokauti lüüa, kasutades pettemanöövreid ja solvanguid.

Bannon on Kushnerit seljataga kasutanud solvavat väljendit «cuckservative», mis tuleneb sõnadest «cuckold» (sarvekandja) ja «conservative» (konservatiiv).  Kushner omakorda on Bannonit nimetanud vanamoeliseks ja ajast maha jäänuks.

Kahe mehe tööruumid Valges Majas on üsna lähedal ning nende verbaalsed lahingud on aina kuumemaks muutunud.

Jared Kushner (keskel)
Jared Kushner (keskel) Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Bannon ütles hiljuti poolavalikult, et Kushner üritab teda Valgest Majast välja süüa, kasutades selleks erinevaid alatuid võtteid. Ka nimetas Bannon Kushnerit «viienda kolonni liikmeks», mis samuti on solvang.  Hispaania kodusõjas (1936 – 1939) kasutati terminit «viies kolonn» riiki õõnestava salarühmituse kohta.

Steve Bannon
Steve Bannon Foto: Olivier Douliery/SIPA/Olivier Douliery/SIPA/Scanpix

Kui Bannon on end alati pidanud natsionalistiks, siis Kuhner oli enne äia nõunikuks saamist liberaalsete vaadetega demokraat.

«Tegemist on kahe mehe ideoloogilise võitlusega, nende vaated on erinevad nii tervishoius, majanduses, migratsioonis, sise- ja välispoliitikas, terrorismi suhtes ehk peaaegu kõiges. Steve'il on enda arvates õige nägemus, Jaredi oma peab ta ohtlikuks, sama kehtib ka Jaredi kohta, kes peab Steve’i ohtlikuks,» teatas allikas.

Möödunud nädalal teatas rahvusvaheline meedia, et Bannon eemaldati rahvuslikust julgeolekunõukogust ning paljud peavad seda märgiks, et Bannoni võim on hakanud vähenema.

Oli ka neid, kes leidsid, et Bannon tegi oma töö seal ära ja tal oligi aeg lahkuda. Ta asendas sealt lahkunud Michael Flynni, kelle asemele tuli nõunikuks Herbert Raymond McMaster, kes üritas Bannonit takistada sekkumast välispoliitikasse.  

Kushner on aga üsna vaikselt pannud jala välispoliitilise ukse vahele, hiljuti käis ta Trumpi esindajana Iraagis ja valmistas ette president Trumpi kohtumist Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Väidetavalt oskab noorem ja kavalam Kushner, kes on ka Trumpi pereliige, oma äia mõjutada tegema tema tahtmist mööda. Bannon omakorda üritab Kushneri jalgealust kõigutada, et Trump teda vähem kuulda võtaks.

Väidetavalt sai Trumpil  möödunud nädalal kahe talle lähedase mehe «sõdimisest» küllalt ning ta kutsus mõlemad Floridasse Mar-a-Lago residentsi, kus nad pidid «suu puhtaks rääkima».

Donald Trump ja Jared Kushner
Donald Trump ja Jared Kushner Foto: © Kevin Lamarque / Reuters/REUTERS/scanpix

USA meedia teatas siis, et «Trump tegi mõlema mehe suunas hoiatuslaske».

New York Timesi ja Reutersi teatel lubasid Bannon ja Kushner «sõjakirve» maha matta, kuid kas see ka teoks saab, on veel lahtine.

Bannonile lähedaste isikute sõnul ei saa Bannon seda «lahingut» võita, kuna Kushner on osa Trumpi perest ja Trump on oma pereliikmete suhtes väga lojaalne. Bannon olevat valmis oma ideede eest seisma niikaua, kuni Trump teda kuulda võtab, kui aga president teda enam ei kuula, siis on ta valmis lahkuma.

Politoloogide arvates oleks Bannoni vallandamine või tema tagasiastumine Valgele Majale tagasilöök, kuna siis kaotaks Trump osa oma eesmärkide «Make America Great Again» ja «America First» toetajaskonnast, kuna nende programmide taga on eelkõige Bannon. 

Kui New York Posti reporter küsis selle nädala teisipäeval Trumpilt, et kas ta usaldab Bannonit, ei andnud president selget vastust.

«Mulle Steve meeldib, kuid ta liitus minu kampaaniaga võrdlemisi hilja. Olin saanud hakkama nii senaatorite kui kuberneridega, olin ise loonud strateegia, mis aitas kavalpead Hillary Clintonit lüüa,» lausus Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles