Video: «adidase» naine hukkus 1000 aastat tagasi, saades löögi pähe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«adidase» naise saapad
«adidase» naise saapad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mongoolias Altai mägedes leiti üks aasta tagasi naisemuumia, kellel olid jalas jalatsid, mis meenutavad välimuselt firma adidas spordijalatseid, olles samuti triibulised. 

Uurimine näitas, et see naine hukkus umbes 1000 aastat tagasi, saades tugeva löögi pähe, mis tekitas koljumõrasid, edastab Daily Mail. 

«adidase» naine
«adidase» naine Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Naine, kes suri  30 – 40-aastasena, oli maetud uhkelt riides, paljude ehete ja hauapanustega, kuid arheoloogid ei arva, et ta oli «kuninganna» või kuulus juhtivasse klanni, pigem hinnati teda kui õmblejat ja ravitsejat.

Teadlased on 2016. aasta aprillis leitud muumiat uurinud ühe aasta ja leidnud lisaks ebatavalistele saabastele veel palju huvitavat.

Mongoolia arheoloogiliste uuringute keskuse teadlased märkasid naise koljul mitmeid vigastusi, mis lubavad oletada, et ta võidi mõrvata. Veel ei ole teada naise täpne vanus, mil ta suri.

Nii uurijatele kui meediale on huvi pakkunud selle naise «adidas» jalatsid, kuna nad on samamoodi triibulised nagu selle spordikaupade firma mitmed spordijalatsid.

«adidase» naise saapad
«adidase» naise saapad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Kohe, kui me avaldasime naise saabastest pildi, ristis meedia need «adidase» jalatsiteks. Samuti olid naisel seljas rõivad, mis meenutavad tänapäeva moelavadel nähtavat kõrgmoodi ehk see naine tundus olevat oma ajast eest,» sõnas uurimiskeskuse juht Galbadakk Enkbat.

«adidase» naise saapad
«adidase» naise saapad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mongoolia moeloojate sõnul oli naine oma ühiskonnas hästi riides ja stiilne, seega võis ta osata riideid õmmelda, samuti oli ta rõivastel tikandeid. Tal oli mitu kihti rõivaid, kuna elas jahedas kliimas.

Arheoloogide teatel aitas naise surnukeha säilitada ta mantel, mida oli värvitud taimsete värvidega.

Naisele oli hauda pandud kaasa vildist vöökott, milles olid looduslikud kosmeetikatarbed, peegel, õmblusnõelad, niit, kamm ja nuga. Lisaks veel neli paari rõivaid ja mitmesuguseid anumaid. 

Naise, kelle matmispaik asus 2803 meetri kõrgusel Altai mäestikus, lähedale oli maetud hobune koos sadulaga, ka need olid võrdlemisi hästi säilinud.

Arheoloogide hinnangul viitavad nii matmispaik kui ka hauapanused, et see naine kuulus Turgi hõimu ja tegemist on esimese täiusliku selle hõimu matusega, mis on Kesk-Aasiast leitud.

Aasta tagasi hakkasid Mongooliast leitud naise kohta levima vandenõuteooriad, et tegemist võib olla ajaränduriga, kes sattus 20. või 21. sajandisse, nägi adidase jalatseid, läks oma aega tagasi ja lasi endale umbes samasugused teha.

Altai mäestik asub Venemaal, Mongoolias, Hiinas ja Kasahstanis, selle kõrgeim tipp Beluhha on 4506-meetrine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles