Graveeritud jaanalinnumunad olid rauaajal luksuskaup

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalind ja munad
Jaanalind ja munad Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting/Scanpix

Briti muuseumi, Durhami, Bristoli ja Bordeaux’  ülikooli teadlased uurisid rauaajast pärit graveeritud jaanalinnumune, mis olid siis luksuskaup.

Tegemist on Briti muuseumi kogusse 19. sajandil jõudnud munadega, mis pärinevad nii Lõuna-Euroopast kui Lähis-Idast, olles sajandeid tagasi «kuum kaup», mis ehtisid jõukate kodusid ja haudu, edastab Yle ja bristol.ac.uk.

Jaanalinumunade koor on üsna paks, sellele saab joonistada mustreid kui ka graveerida.

Jaanalinnumunad
Jaanalinnumunad Foto: MOHD RASFAN/AFP/Scanpix

Arheoloogide teatel on jaanalinnumune leitud rauaaja eliidi matmispaikadest ja kunagistest peokohtadest tänapäeva Hispaania ja Iraagi aladelt ajavahemikust 1200 – 300 eKr. Puuduvad andmed, kas need jaanalinnud, kellelt munad pärinesid, olid metsikud või vangistatud.

Munakoorte keemiline analüüs ja süsinikuuring peaks näitama seda, mida emased jaanalinnud sõid.

«Kas need munad korjati metsikute jaanalindude pesadest ja kas see oli ohtlik tegevus? Või kasvatati neid jaanalinde vangistuses ja neid toideti?» küsis Briti muuseumi kuraator Alexandra Fletcher.

Ta lisas, et jaanalinnumunadel on mitmeid mustreid, kuid ka pilte Assüüria kuningatest jaanalinde ja lõvisid püüdmas.

Uurijate sõnul kujutavad jaanalinnumunadel nähtavad pildid lavastusi, sest puurist väljalastud lõvi ja jaanalind on vibulaske kaugusel.

Teadlasi huvitab ka see, kuidas rauaajal jaanalinnumune graveeriti ja selle jälile loodetakse jõuda elektronmikroskoobi abil. Väga vanad jaanalinnumunad üllatavad oma eaga, kuid ka sellega, kui kaugelt need Euroopasse jõudsid.

Prantsuse Bordeaux’ ülikooli arheoloogi Pierre-Jean Texier’ sõnul oli varasemast teada vaid paar sellist graveeritud muna, mis ei viidanud kultuuripärandile. Nüüd mitme Euroopa muuseumi kollektsioonist leitud jaanalinnumunad näitavad, et tegemist on pikaajalise kultuuritraditsiooniga, mis liikus Lähis-Ida aladelt Lõuna-Euroopasse.

Texier’ sõnul ei olnud jaanalinnu munade koor ainult iluobjekt, vaid neid kasutati ka anumatena. Tänapäeval on jaanalinnukoorest anumad kasutusel Aafrikas Kalahari kõrbes elavatel küttidel-korilastel.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles