Ekspert: Põhja-Korea sõjavägi üritab hirmutada butafooriaga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea eriüksuse sõdurid
Põhja-Korea eriüksuse sõdurid Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Aprilli keskel toimus Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis sõjaväeparaad, kus see suletud riik üritas näidata oma sõjalist võimsust.

Sellest 15. aprillil toimunud paraadist rahvusvahelisse meediasse jõudnud fotosid ja videoid vaadanud USA endise luureanalüütiku Michael Pregenti arvates on osa Põhja-Korea relvadest butafooria, edastab Daily Mail.

Põhja-Korea sõdurid paraadil
Põhja-Korea sõdurid paraadil Foto: Xinhua/Cheng Dayu)/SIPA/Xinhua/Cheng Dayu)/SIPA/Scanpix

Ameeriklase teatel oli isegi põhjakorealastest sõdurite päikeseprille üritatud muuta lääne militaarprillide sarnaseks. USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa sõdurid kasutavad näiteks spetsiaalseid eritehnoloogiaga turvaprille, mis on tihedalt ümber kandja näo, kaitstes silmi plahvatuse eest.  

Põhja-Korea eriüksuse sõdurid
Põhja-Korea eriüksuse sõdurid Foto: Xinhua/Cheng Dayu)/SIPA/Xinhua/Cheng Dayu)/SIPA/Scanpix

«Põhja-Korea sõjaväeparaadil nähtud relvadest osa on viletsad võltsingud, millega ei ole sõja korral mitte midagi teha. See ähvardusi jagav paariariik tahtis näidata oma jõudu, mida tal  tegelikult ei ole,» sõnas USA mõttekojas Hudson Institute töötav ekspert.

Põhja-Korea demonstreeris sõjaväeparaadil oma relvastust
Põhja-Korea demonstreeris sõjaväeparaadil oma relvastust Foto: STR/AFP/Scanpix

Eksperdi sõnul on teada, et Põhja-Koreas on pidev laskemoona puudus ning sõduritel käes olnud pärisrelvades, näiteks AK-47-s puudusid kindlasti padrunid.

Ta lisas, et Põhja-Koreal ei õnnestu nende plastist ja ülevärvitud mängurelvade abil maailma lollitada.

Põhja-Korea sõdurid paraadil
Põhja-Korea sõdurid paraadil Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Pregenti teatel oli sõjaväeparaadil näha ka pärisrelvi, kuid neid oli vähe ning isegi osa ballistilisi rakette võisid olla võltsingud.

Põhja-Korea sõjaväeparaad Pyongyangis
Põhja-Korea sõjaväeparaad Pyongyangis Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Pyongyangis toimunud paraadiga tähistati Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi 105. sünniaastapäeva. Kim Il-sung oli praeguse liidri Kim Jong-uni vanaisa.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ja lääne suhted on viimasel ajal aina pingelisemaks muutunud. Põhja-Korea on teinud juba mitu aastat raketikatsetusi, millest osa on luhtunud ning ähvardanud lääneriike rünnata, kuid hiljuti ähvardas ta lasta põhja USA lennukikandja USS Carl Vinsoni, mis oli suundumas Jaapaniga sõjalaevadega ühistele treeningmanöövritele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles