Video: CIA tahtis Nõukogude Liidu järgi luuramiseks kasutada kasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid
Kassid Foto: Panther Media/Scanpix

Väidetavalt tahtis USA Luure Keskagentuur (CIA) kasutada Nõukogude Liidu järgi luuramiseks kasse, kelle kõrvade sisse on pandi minimikrofonid.

Nüüd WikiLeaksi poolt avalikustatud dokumentide kohaselt käivitas CIA 1960. aastatel programmi «Project Acoustic Kitty», mille eelarve oli 20 miljonit dollarit ja kus luuretöö oleks ära teinud kassid, edastab The Sun.

«Kassile siirdati naha alla pealkuulamisaparatuur, saba töötas põhimõtteliselt antennina, lülisamba kõrval olevad juhtmed olid seotud kõrvas asuvate mikrofonidega, rinnakuosas oli aku,» seisab dokumentides.

Endine CIA luuraja Victor Marchetti kinnitas kassiprogrammi olemasolu, selgitades et «luurekassid» viidi laborisse, kus neile kõik vajalik naha alla siirdati ja siis tehti nendega mitmeid katseid, mis filmilindile jäädvustati.  

CIA nüüd avalikustatud memo kohaselt oli kasse võimalik luurajateks treenida.

Luurekasside programm lõpetati 1970. aastate alguses. Kuigi Külm sõda oli siis veel täies hoos, loobusid ameeriklased nende kasside Venemaale smugeldamisest. Plaani kohaselt oleks Venemaale saladuskatte all läinud agendid need kaasa võtnud ja õigetesse kohtadesse viinud, kuid selliste kasside abil taheti pealt kuulata ka USAs resideerunud nõukogude diplomaate. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles