2022. aasta Katari MMil võidakse kasutada robotpilvi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2022. aasta Katari MMil võidakse kasutatakse robotpilvi
2022. aasta Katari MMil võidakse kasutatakse robotpilvi Foto: sbnation.com

Möödunud aasta detsembris teatas Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA), et 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad Lähis-Idas Kataris.

Esialgne avalikkuse reageering oli, et see paik ei sobi, kuna seal on terrorismioht, naistesse suhtutakse halvasti ning kas see väike riik ikka tuleb suurturniiri korraldamisega toime, kirjutab Discovery News.

Päevakorda tõusid kohe ka kliimaküsimused ja sealsed kõrged temperatuurid.

Kataris on 50 soojakraadi üsna tavaline.

Katari ülikooli teadlane Abdul Ghani pakkus välja, kuidas keskkonnatingimusi nii jalgpalluritele kui ka pealtvaatajatele talutavamaks muuta.

Ghani ja ta meeskond soovitab kasutusele võtta pilvesarnased robotid, mis valmistatakse kergest süsinikfiibrist. Need päikese eest kaitsvad «pilved» kasutavad töötamiseks päikeseenergiat.

Teadlased esitlesid, kuidas need robotpilved tiirutavad Katari Lusail Iconic staadioni kohal, pakkudes pealtvaatajatele ja mängijatele varju. See staadion mahutab kuni 86 250 pealtvaatajat.

Selle staadioni projekteeriv firma Foster and Partners kaalub, kuidas saaks päikeseenergiat kasutada ka staadioni valgustamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles