9000 aasta vanustest inimluudest leiti tuberkuloosi jälgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9000 aasta vanustest inimluudest leiti tuberkuloosi jälgi
9000 aasta vanustest inimluudest leiti tuberkuloosi jälgi Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline teadlasterühm leidis Iisraelist Haifast välja kaevatud 9000 aasta vanustest inimluudest tuberkuloosi jälgi.

Teadlaste sõnul näitab see, et tuberkuloos hakkas levima seniarvatust 3000 aastat varem, kirjutab AP.

Uurijate arvates võivad nende leiud aidata mõista, kuidas tuberkuloosi levik alguse sai ning saadud andmete põhjalt luua uusi ravimeetodeid.

«Nendest luudest leitud bakterid on peaaegu samasugused, mida leidub tänapäeval tuberkuloosi põdevate inimeste organismis,» selgitas üks teadlastest.

Aastas haigestub tuberkuloosi umbes 9,2 miljonit inimest ja selle haiguse tagajärjel kaotab elu 1, 7 miljonit inimest.

Tuberkuloos on nakkushaigus, mis võib kahjustada kõiki elundeid, kõige sagedamini kopse. Haigust põhjustab tuberkuloosibakter Mycobacterium tuberculosis. Kopsutuberkuloosi põdemisel kahjustub bakterite paljunemise ja elutegevuse tagajärjel kopsukude ning seetõttu tekivad haigussümptomid. Teistest elunditest kahjustuvad tuberuloosi korral sagedamini luud, liigesed ja neerud. Sellist tuberkuloosi nimetatakse kopsuväliseks tuberkuloosiks

Tuberkuloos levib piisk-, tolm- ja olmenakkusena. Põhiliseks ravimeetodiks on tuberkuloosivastased preparaadid.  Kergemate juhtumite korral kestab ravikuur kuni kuus kuud, raskematel juhtudel aga kuni kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles