Uus-Meremaa pühal mäel alasti poseerinud modell vihastas pärismaalasi (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa vulkaaniline mägi Taranaki
Uus-Meremaa vulkaaniline mägi Taranaki Foto: Wikipedia.org

Uus-Meremaal lahvatas skandaal Playboy modelli tõttu, kes poseeris põliselanike maooride pühal mäel Taranakil alasti.

25-aastane Jaylene Cooki jäädvustas 26. aprillil ta elukaaslane, 27-aastane fotograaf Josh Shaw, kes need pildid avaldas, edastab Daily Mail.

Paar matkas seitse tundi enne, kui nad mäele jõudsid ning kus modell poseeris nii bikiinides kui alasti, kandes ka mütsi, kindaid ja jalatseid.  

Cook ja Shaw kinnitasid pärast piltide avalikustamist Instagramis, et nad ei läinud mäe tippu, austades sellega maoore ja nende jumalaid, kuid maoorid tundsid ikka end solvatuna.

Maoorist akadeemik Dennis Nghaware sõnas Uus-Meremaa meediale, et põliselanike kogukond on modelli alastipiltidest vapustatud.

Nghaware lisas, et tema ja ta pere ega teised maoorid ei ole kunagi nende jaoks pühale mäele roninud, kuna seal elab jumal ja mäel on hing.

«Kuna tegemist on meie jaoks püha paigaga, siis loodame, et ka teised austavad meie traditsioone ja kultuuri, kuid on neid, kes seda ei tee,» selgitas maoor.

Fotograaf Shaw kaitses alastipiltide tegemist, et alastus on loomulik ja mitte kedagi solvav, sest põliselanikud olid ka kunagi kas alasti või poolalasti.

Maoori legendi kohaselt asusid kunagi kõik vulkaanilised mäed Põhjasaare keskel, kuid nende vahel lahvatas lahing, mille võitis Tongariro mägi. Tranaki sai haavata ja liikus läänepoole, kus ta praegu asub. Taranaki jäi ilma oma kallimast Pihangast ja selle tõttu valab seni pisaraid. Tongariro pursked takistavad Taranakil tagasi minna.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles