Eesti staarujuja treeningud haikalade keskel

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumistreener Merle Liivand õpetab huvilisi merineitsi kombel ujuma.
Ujumistreener Merle Liivand õpetab huvilisi merineitsi kombel ujuma. Foto: Rauno Liivand / Õhtuleht

​Eesti ujuja ja merineitsi Merle Liivand on üks kogenud maailmakodanik, kes elab nii Eestis kui Ameerika Ühendriikides Floridas. Lisaks tööle basseinis ja ookeanis on Merle ka ettevõtja, kes tegeleb uppumissurmade vastu võitlemisega ning ujumise populariseerimisega maailmas.

Hiljuti külastas Merle Ameerika Ühendriikide olümpia treeningkeskust, kus tal oli võimalus kohtuda ROKi (Rahvusvahelise Olümpiakomitee) liikmete ja Ameerika Ühendriikide Ujumisliidu esindajatega. Kohapeal läbiti ka treeningud kõrgmäestikus, et parandada spordivõimekust. Tagasiteel Floridasse, kus Merle suurema osa ajast elab ja treenib, tekkis lennukis hirmuäratav situatisoon, kus üks kaasreisija tõusis püsti ning otsustas siis tähelepanu saamiseks ringi jalutada ning teatas kõva häälega, et lennuk kukub alla ning meie oleme siin tema matustel. Olukord leidis aset maandumise ajal ja mitu korda pidi lennuki meeskond teda kinni hoidma, et ta ust ei avaks. Olukord sai õnnelikult lahendatud ning maandumisel oli politsei tal juba vastas ja arreteeris mehe. Pärast selgus, et mees väitis, et hääled peas käskisid tal nii käituda. Merle lisab veel, et hetkel on lennureisidega seotud intsidentide arv iga päev suurenenud ning üldine olukord ärev.

Liivand treenib hetkel Floridas suvel toimuvate maailmameistrivõistluste jaoks, mis toimuvad Ungaris Budapestis. Igapäevastele treeningutele on lisandunud ookeanitreeningud:“ Iga pühapaev ärkan kell 6, et siis sõita Miamisse ja ujuda 10-13km. Kuna ilmastiku tõttu on vaja turvalisuse tagamiseks vaatlejaid, siis kõige parem on mul seda teha tuttavatega pühapaeva hommikul. Viimased korrad on olnud lisaks kiiretele laevadele näha ka paari haikala. Kogenud ujujana tõdeb Merle, et basseinis ja avavees ujumisel on suur vahe nagu ka Eesti avaveel Florida omaga. „ Olen harjunud nägema väikeseid haikalu ja barakuudasid, kuid siin muutub iga ringiga midagi ning  vaatlejad peavad olema ikka lähedal.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles