Koit ja Laura astuvad võistlustulle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euronädala esimene otsustav päev Eesti jaoks on kätte jõudnud – Koit ja Laura peavad oma loo suurte tähtedega televaatajate  ja kohtunike südametesse kirjutama. Kuigi kohapeal tehakse üsna vastukäivad ennustusi, on favoriidid siiski selgelt esile kerkinud ning ka «Verona» osas ollakse ühel meelel – seega on üsna suur lootus, et lugu kõlab ka laupäevases finaalis.

Euromöllu esimene lahing Kiievis on peetud ning meie naabritele lõppes see hävitava lüüasaamisega. Finaali ei murdnud end ei Soome ega Läti. Seega peame pöialt, et otsustaval hetkel on neil võimalik oma hääled Eesti esindajatele kinkida.

Artistide jaoks on kohapealsed soodsad olud täielikult muutunud. Suvise soojuse on välja vahetanud napilt kaheksa kraadini küündiv jahedus ja tige tuul. Enamik lauljaid on mõistagi stressis: kaasa võetud glamuurirõivile tuleb kibekiiresti asendus leida, sest kõige rohkem kardab häälega töötav artist ootamatut külmetust.

17. Eesti. Koit Toome & Laura, «Verona» / Scanpix
17. Eesti. Koit Toome & Laura, «Verona» / Scanpix Foto: SCANPIX

Eesti esindajatel Laural ja Koidul on tänaseni läinud tõusvas joones. Tempo on pöörane ning ülekoormuse ärahoidmiseks on mõned esinemised ka tühistatud, sest Eesti artistid ja lugu on väga populaarsed. Huvitava faktina on Koit oma 38 eluaastaga Eurovisiooni vanim meesartist! Sellest hoolimata peetakse teda kohapeal selle aasta meesartistidest üheks seksikaimaks. Laurast on kogu Kiievi seltskond aga mõistagi lihtsalt lummatud. Iga vastutulija oskab tema nime hõigata ning komplimente tulistada. Peale lauluhääle ja karisma ülistatakse ka tema fantastilist välimust ja stiilitunnetust. Ehkki kauneid naisartiste on sel aastal laval kokku lausa kakskümmend üks ning keegi ei hoia tähelepanu võitmise nimel tagasi, peetakse Laurat siinseks stiilikuningannaks.

Igal juhul on meie tähed otsustavaks tuleprooviks valmis. «Mõtlesin, et mu vanaema kindlasti nutab, kui ta meid laval vaatab,» räägib Laura. «Ja see on hea märk: ta nutab alati meeleliigutusest, heade asjade pärast.»

Koit lisab, et ta on alati mõelnud, et Eurovisioonile tulemiseks on vaja õiget lugu, millesse ise sada protsenti usud. ««Veronaga» on täpselt nii: ma armusin sellesse loosse juba esimest versiooni kuuldes. Ning laulda duetti Lauraga… Kõik kõlab sel aastal lihtsalt õigesti! Olen nii õnnelik selle tulemuse üle.»

Koidu kahenädalane pisipoeg on vapralt terve euronädala kaasa teinud. Paraku on reeglid ranged: kontserdikeskusesse lapsi ei lubata, isiklikku osalejakaarti tibatillukesel Richardil kaelas ei ripu, kuid temaatilisi team «Verona» sipukaid kannab ta oma uinakute ajal uhkusega. Et Koidu kaasal Kaia Triisal on Eesti delegatsioonis samuti käed tööd täis, hoiab pisikest Kiievisse kaasa võetud Koidu ema. Kaia märgib naljatades, et meediahuvi äratamise võimelt kippuvat Richard oma kuulsat isa juba varjutama.

«Olen nii õnnelik, et ka minu pere minu juures on,» rõõmustab Koit ja kõneleb, et püüab igal õhtul Richardiga veidi hotellitoas suhelda ja mängida. «Kahjuks on seda aega küll vähe, aga ma tean, et ta on minu emaga, parimates kätes, tema ümber on nii palju armastust,» räägib isa ja artist. Samas on ta kindel, et suuremaks saades on just Richard kõige rohkem rahul, et asjad said nii korraldatud. «Ma usun, et tal on hea meel ühel päeval öelda, et ta oli minuga Eurovisioonil kaasas, kuigi oli kõigest kaks nädalat vana. See on nii lahe!»

Laura tunneb sel aastal end märksa kindlamalt kui 2005. aastal, mil ta esimest korda Kiievis eurokarussellile astus. «Ma naudin väga, et mu kõrval seisab Koit, et me saame üles astuda duetina. Ma tunnen laval tõepoolest seda energiat, mis temast tulvab,» kirjeldab naine.

Koidu enda hinnangul on seekordne duett samuti märksa tugevam etteaste kui tema omaaegne ülesastumine klaveri taga. «Olin Eurovisioonil 19 aastat tagasi, see tundub nagu sajand!» meenutab laulja. «Näiteks oli reegel, et iga riik pidi laulma oma maa keeles ja palju muid piiranguid, mis praegu enam ei kehti. Praegu tunnen, et olen küps ja kogenud ning kavatsen seda kahte nädalat nautida.»

5. Rumeenia. Ilinca ft. Alex Florea, «Yodel It!» / Scanpix
5. Rumeenia. Ilinca ft. Alex Florea, «Yodel It!» / Scanpix Foto: SCANPIX

Teise poolfinaali sattunud numbreid hinnatakse tasemelt tugevamaks kui esimese kontserdi palu. Televaatajale teeb kindlasti rõõmu ka tõsisasi, et naljakaid numbreid on oodata omajagu. Näiteks panevad Rumeenia artistid Ilinca ja Alex Florea ühte patta rahvusliku joodeldamise ja afroameerika räpi. Ungari Joci Pápai raputab audientsi aga omaloodud kepsaka folgihõngulise looga. Folk on üldse sel aastal energiat täis. Üks väheseid duette, Naviband Valgevenest, tuleb lagedale vaata et pesuehtsa rahvaviisiga. Oma mitteformaalse käitumise ja lihtsate maneeridega on nad Kiievis väga populaarsed, tõmbavad igal tänavanurgal kitarriga laulu lahti ning rahvas kisab kaasa: «Hei, hei, ai-ai-ai-hoo!»

14. Valgevene. Naviband, «Story of My Life» / Scanpix
14. Valgevene. Naviband, «Story of My Life» / Scanpix Foto: SCANPIX

Ühtlasi näitasid esimese poolfinaali tulemused, et huumor on väga keeruline kunstivorm. Mõni ajuvabalt naljakas number, näiteks avatarina ringi kekslev ja patsi viibutav Montenegro kutt Slavko jäi ukse taha. Samal ajal sai Moldova provotseeriv saksofonitants koos superjulge puusanõksuga publiku hääled kätte ja murdis finaali.

Moldova Sunstroke Project / Andres Putting /EBU
Moldova Sunstroke Project / Andres Putting /EBU Foto: AFP / Scanpix

Tänagi õhtul on ees ootamas nii mõnigi lausnaljakas number. Näiteks võib nautida, kuidas Horvaatia ooperimürakas Jacques Houdek laulab iseendaga duetti või Iisraeli IMRI vihub ekstaatiliselt tantsu ja pungitab maikas muskleid. Kogu selle müra ja mürgli foonil on Eesti lool, mis rõhub pigem tunnetele, meloodiale ja artistide häälematerjalile, suurepärane võimalus esile tõusta. Mustvalge minimalistlik lavastus, lummav valge pruutkleit, valged virmalised ja puhkevad valged roosid võiksid mõjuda kui palsam efektisajuga üles pekstud meeltele.

Kohapeal on kuulda ka sahinaid, et Eesti teeb Itaalia tiimiga salajast koostööd ning meie «Verona» on vaid product-placement projekt, et veelgi suurendada tänase favoriidi, Itaalia võiduvõimalusi. Itaallased Kiievis on tõesti Eesti loost lummatud, kuid tegu on sellegipoolest hea naljaga. «Me ei laula ju linnast nimega Verona,» naerab Koit. «Meie loos on see sümbol. Ehkki inspiratsiooni sai loo autor tõepoolest puhkusereisilt Itaaliasse. Istus Veronas maja ees, kus leidis aset Romeo ja Julia lugu, jõi veini ja sealt see idee tuli.»

Ennustuste järgi peetakse teise poolfinaali parimateks etteasteteks Eesti lugu, millele on pakutud isegi poolfinaali võitu. Head tulemust pakuvad asjatundjad ja fännid ka Makedoonia ja Iisraeli tantsulugudele ning Bulgaaria hinge pugevale ballaadile. Ka Taani ja Šveitsi palu võib kohapealsete meeleolude järgi oodata edu.

Mis lugude ajal soovitavad kõrvad kikki ajada aga meie tähed?

«Minule meeldis tohutult Bulgaaria lugu,» ütles Laura. «See on lihtne ja ilusa meloodiaga. Esimese kahe korraga ei tekkinud mul küll sidet, aga minu arust on see midagi väga ilusat ja hingele!»

Koidule meeldib Norra pala, mis on tema sõnul daftpunkilik lugu. Laura lisab, et norralased elavad nendega samas hotellis. «Nende produtsent näitas meile videot, kus nad üritasid oma lugu teha eesti keeles. Nad olid Google Translatoriga üritanud tõlkida seda eesti keelde, aga lõpuks loobusid, sest tunnistasid: see on kõige raskem keel üldse!»

FB1

Täna õhtul astuvad üles

1.     Serbia, Tijana Bogićević, «In Too Deep»             

2.     Austria, Nathan Trent, «Running On Air»                 

3.     Makedoonia, Jana Burčeska, «Dance Alone»             

4.     Malta, Claudia Faniello, «Breathlessly»  

5.     Rumeenia, Ilinca ft Alex Florea, «Yodel It!»              

6.     Holland, OG3NE, «Lights and Shadows»         

7.     Ungari, Joci Pápai, «Origo»           

8.     Taani, Anja, «Where I Am»            

9.     Iirimaa, Brendan Murray, «Dying to Try»                 

10.     San Marino, Valentina Monetta and Jimmie Wilson, «Spirit of the Night»

11.     Horvaata, Jacques Houdek, «My Friend»         

12.     Norra, JOWST, «Grab The Moment»               

13.    Šveits, Timebelle, «Apollo»          

14.     Valgevane, Naviband, «Story of My Life»                 

15.     Bulgaaria, Kristian Kostov, «Beautiful Mess»           

16.     Leedu, Fusedmarc, «Rain Of Revolution»                 

17.     Eesti, Koit Toome & Laura, «Verona»              

18.    Iisrael, IMRI, «I Feel Alive»

FB 2 (Korrektuur, ära praegu edasi loe!)

Esimesest poolfinaalist pääses edasi 10 riiki ja laulu:

Moldova: Hey Mamma by Sunstroke Project

Azerbaijan: Skeletons by Dihaj

Kreeka: This Is Love by Demy

Sweden: I Can’t Go On by Robin Bengtsson

Portugal: Amar Pelos Dois by Salvador Sobral

Poland: Flashlight by Kasia Moś

Armenia: Fly With Me by Artsvik

Australia: Don’t Come Easy by Isaiah

Cyprus: Gravity by Hovig

Belgium: City Lights by Blanche

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles