Põhjanaabrid toovad külakosti

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Okko Kamu.
Dirigent Okko Kamu. Foto: Erakogu

Laupäeval annavad Pärnu kontserdimajas kontserdi Helsingi filharmoonia orkester ja Hispaania klaveriduo Victor ja Luis del Valle.

Orkestrit dirigeerib Okko Kamu. Esitusele tuleb Soome helilooja Aulis Sallineni “Sunrise Serenade”, mis on kirjutatud kahele trompetile, klaverile ja keelpillidele. Jäädes põhjamaiselt kargeks, muutub serenaadi meeleolu päikese tõustes järk-järgult kirkamaks.

Seejärel kõlab Prantsuse suure vokaalkomponisti Francis Poulenci kahe klaveri kontsert d-moll. Klassikalisi heliteose mudeleid on segatud populaarsete viisikeste ja džässi sugemetega.

Saksa helilooja Ludwig van Beethoven töötas korraga kolme sümfoonia kallal: 1805. aastal alustas ta heroilist sümfooniat c-moll, 1806. aastal valmis helge sümfoonia B-duur ning kohe asus tööle ka sümfooniaga F-duur op. 68, mille pealkirjaks sai “Pastoraalne sümfoonia” ehk “Mälestusi külaelust”.

Helilooja sõnade järgi annab see sümfoonia edasi tundeid, mis on sündinud looduse ja külaeluga kokku puutudes. Kõrvuti rahvamuusikaga jäljendab Beethoven muusikas mitme linnu laulu.

Esimene Põhjamaades asutatud professionaalne sümfooniaorkester, Helsingi filharmooniaorkester on tegutsenud järjepidevalt 128 aastat. Selle ajaga on 36 muusikuga alustanud kollektiivist saanud 102 püsiliikmega orkester, mille kontserte külastab aastas umbes 100 000 kuulajat.

Kriitikud on nimetanud Hispaania klaveriduo vendade mängu imeliseks, selles on nii ilu kui virtuoossust, nii maagilisi helisid kui julgust riskida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles