USA teadlase arvates on Indoneesias leitud «merekoletis» väga lagunenud kiusvaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla surnud kiusvaal
Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla surnud kiusvaal Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Möödunud nädalal leiti Indoneesia Serani saare rannalt suur ebatavaline «koletis», kes kohalike kalurite sõnul on lagunenud ja selle tõttu on raske teha kindlaks, kes see on.

Selle olendi leidis esimesena 37-aastane kalur Asrul Tuanakota, kes tegi fotod, mis jõudsid nii rahvusvahelisee meediasse kui sotsiaalmeediasse, juures küsimus, te millise mereloomaga tegmist olla võib, edastab The Independent.

Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla kiusvaal
Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla kiusvaal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Serami saare elanikud esitasid Indoneesia keskvõimule palve aidata sellest lagunevast karkassist lahti saada, kuna sellest voolab verd vette, muutes vee punaseks ning see haiseb.

Elukast fotosid näinud pakkusid sotsiaalmeedias, et tegemist on hiigelkalmaariga, kes on üsna lagunenud, kuid samas on ta osa kombitsaid ikka näha.

USA merkeskkonna uurimise keskuse Ocean Concervancy teadlase George Leonardi arvates on on see hoopis kiusvaal, kuna ta kuju viitab sellele vaalale. Samas lagunemisprotsess on teda niivõrd kahjustanud, et ta vaalakuju on kaduma hakanud ning halva lõhna tekitab lagunemisel eralduv gaas.

Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla surnud kiusvaal
Indoneesia Serami saare juurest leitud olend võib olla surnud kiusvaal Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Teadlase sõnul asub Maluku saarestiku suurim saar Seram kiusvaalade migratsiooniteel, seega on loogiline, et seal lähedal võis üks vaal surra.

Leonardi sõnul üllatas teda asjaolu, et see vaal jõudis madalasse rannavette, tavaliselt surnud vaalad upuvad, olles toidulaud paljudele väikestele mereloomadele.

Ta lisas, et nimetatud vaal võis saada nakkuse, mille tõttu ta suri ja ta lagunemisprotsess on kiire või siis põrkas mõne laevaga kokku, hukkus ja lained kandsid ta randa, kus hakkas kiiresti lagunema. 

Mereteadlaste sõnul sureb mereloomi pidevalt, tekitades kummalisi fenomene. Kõige enam puutuvad nendega kokku kalurid, kalurikülade elanikud ja meredel lõbusõitu tegevad turistid.

Paar aastat tagasi kajastas meedia Austraalia kalurite leitud suurt roosa kera, mis osutus gaasi täis vaalaks. Lõhn reetis, et tegemist on surnud loomaga.

Austraallaste leitud kera, mis osutus gaasi täis surnud vaalaks
Austraallaste leitud kera, mis osutus gaasi täis surnud vaalaks Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Filipiinidelt leiti aga mingi karvane mereolend, kes samuti oli surnud, kuid nii lagunenud, et teda ei olnud võimalik kindlaks teha.

Sellised juhtumid meelitavad kohale palju inimesi, kes teevad leidudega selifisid, pannes need hiljem sotsiaalmeediasse kõigile vaatamiseks ja mõistatamiseks. 

Kiusvaalalised (Mysticeti) kuuluvad vaalaliste seltsi, kuid erinevad hammasvaalalistest (Odontocenti) selle poolest, et neil on hammaste asemel kiusaparaat, mille abil nad veest toitu filtreerivad.

Kiusaparaat koosneb luuplaatidest, mis meenutab paljude piidega kamme.

Kiusvaalaliste hulka kuulub ka meie planeedi suurim loom sinivaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles