Tai ähvardas Facebooki kohtusse kaevata, kui «alasti» kuninga materjali ei eemaldata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti ja USA väljannete teatel plaanib Tai kaevata Facebooki kohtusse, kuna sotsiaalmeedia suhtluskeskkonnas on videoid ja pilte, millel on kuningas Maha Vajiralongkorni näha keha paljastavas riietuses.

Sotsiaalmeedias on Tai kuninga kohta 309 «solvavat» videot või fotoseeriat, millest 131 on näha ka Tais. Facebook on nüüdseks eemaldanud 178 videot ja fotosid, millel on Tai kuningat näha «tavakodanikuna».

Tai kuningas Maha Vajiralongkorn
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Tai valitsus esitas Facebookile nõudmise eemaldada video, millel on kuningat näha maikas, mis paljastab ta tätoveeringud.

Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn 2016. aastal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Võimude teatel peab Tai kuningliku pere liikmete maine olema ideaalne, kuid sotsiaalmeedias olev materjal näitab kuningat ebasobivast küljest. Tais saab kuningapere liikmete solvamise eest määrata kuni 15 aasta pikkuse vangistuse.

Tegemist on 2016. aastast pärit videoga, millel on 64-aastast Maha Vajiralongkorni, kes siis oli kroonprints, näha Saksamaal Münchenis asuvas ostukeskuses.

New York Timesi andmetel pani nimetatud video Facebooki Tai ajaloolane ja monarhia kriitik Somsak Jeamteerasakul, kes elab Prantsusmaal. Seda videot on vaadatud 458 000 korda. Tais ei ole see video enam nähtav, küll aga leidis selle nädala alguses seda näiteks Facebookis kirjutava Andrew McGregor Marshalli leheküljelt. Ka tema on Tai «jumaliku» monarhia karm kriitik.

Tai uus kuningas külastas varasemalt tihti Saksamaad, kus ta käis ostlemas. Sotsiaalmeedias on mitmeid fotosid, milles teda on näha Müncheni erinevates paikades, ka lennujaamas, olles seal suvisel ajal üsna keha paljastavates rõivastes.

Sotsiaalmeedias on kommenteeritud, et Tai kuninglik pere on väga jõukas, kuid endisel kroonprintsil ja nüüdsel kuningal ei ole raha isegi korraliku T-särgi jaoks.

Tai eelmine kuningas Bhumibol Adulyadej suri 13. oktoobril 2016, olles oma valitsusajal alamate seas väga populaarne. Kroonprints seevastu elas värvikat ja lõbusat playboy elu, mida Tai valitsus üritas varjata, et tulevasest kuningast halba muljet ei jääks.

Tai uus kuningas sai ülemaailmselt tuntuks 2007. aastal, kui rahvusvahelises meedias ilmusid pildid, millel ta poseerib koos oma naise, printsess Srirasmiga alasti. Tegemist oli nende puudli Foo Foo sünnipäeval tehtud fotodega. Lisaks vihastas siis kroonprintsi tiitlit kandnud mees tailasi otsusega anda oma puudlile marssali auaste.

Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn ja ta naine, printsess Srirasmi
Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn ja ta naine, printsess Srirasmi Foto: © Adrees Latif / Reuters/REUTERS/Scanpix
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Tai uuel kuningal on seitse last ja kolm luhtunud abielu, ta armastab kiireid lennukeid ja teda tuntakse ta «plahvatavast» iseloomust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles