Kas Trump peab kuut miljonit hukkunud juuti oma sõbraks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi kirjutis Iisraeli holokaustimuuseumi külalisteraamatus
Donald Trumpi kirjutis Iisraeli holokaustimuuseumi külalisteraamatus Foto: GALI TIBBON/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump ja ta naine Melania Trump on oma esimesel välisvisiidil, kus suundusid esmalt Saudi Araabiasse ja sealt edasi Iisraeli, kus külastasid eile Yad Vashemi holokaustimuuseumi.

ABC News teatel jättis Trump holokaustimuuseumi külalisteraamatusse sõnumi, mis on kummaline ja mille tõlgendamine on raske.

Donald Trumpi kirjutis Iisraeli holokaustimuuseumi külalisteraamatus / GALI TIBBON/AFP/SCANPIX
Donald Trumpi kirjutis Iisraeli holokaustimuuseumi külalisteraamatus / GALI TIBBON/AFP/SCANPIX Foto: GALI TIBBON/AFP/Scanpix

«On suur au olla siin koos kõikide sõpradega. See on hämmastav, ma ei unusta seda kunagi!» kirjutas Donald Trump. Sõnumi all on USA presidendi ja ta kaasa allkiri.

Donald Trump Iisraeli holokaustimuuseumis kõnet pidamas
Donald Trump Iisraeli holokaustimuuseumis kõnet pidamas Foto: Debbie Hill/AP/Scanpix

USA ja Iisraeli meedia esitas küsimuse, kas holokaustimuuseumis mälestatavad kuus miljonit hukkunud juuti on kõik Trumpi sõbrad, sest oletatavalt neile president oma sõnumis viitas.  

Donald ja Melania Trump Iisraeli holokaustimuuseumis
Donald ja Melania Trump Iisraeli holokaustimuuseumis Foto: Gali Tibbon/AP/Scanpix

Ajakirjanike arvates on Trumpi sõnum segane ja ka juute solvav, sest selles rõhutab Trump ikka ennast, mitte neid, kelle mälestuseks Yad Vashemi muuseum loodi.

Donald ja Melania Trump Iisraeli holokaustimuuseumis
Donald ja Melania Trump Iisraeli holokaustimuuseumis Foto: Gali Tibbon/AP/Scanpix

Nii meedias kui sotsiaalmeedias on Donald Trumpi holokaustimuuseumi sõnumit võrreldud eelmise USA presidendi Barack Obama sõnumiga. Obama külastas Yad Vashemi muuseumit 2008. aastal, kui tal oli käsil valimiskampaania, jättes Trumpist pikema kirjutise, milles ta rõhutab, et see muuseum meenutab inimkonnale suurt kurjust, mis ei tohi korduda.

Yad Vashemi muuseumi juht Avner Shalev samas ei näe Trumpi kirjutises muud kui viisakat sõnumit.

Donald Trump pidas holokaustimuuseumis kõne ja asetas pärja natside poolt tapetute mälestuseks. Lisaks kohtus ta ka holokaustis ellu jäänud Margot Herschenbaumiga.

Donald Trump Iisraeli holokaustimuuseumis
Donald Trump Iisraeli holokaustimuuseumis Foto: Gali Tibbon/AP/Scanpix
Donald ja Melania Trump tervitamas holokaustis ellu jäänud Margot Herschenbaumi
Donald ja Melania Trump tervitamas holokaustis ellu jäänud Margot Herschenbaumi Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix
Donald ja Melania Trump tervitamas holokaustis ellu jäänud Margot Herschenbaumi
Donald ja Melania Trump tervitamas holokaustis ellu jäänud Margot Herschenbaumi Foto: DEBBIE HILL/AFP/Scanpix

Trumpi administratsioon sattus sel aastal ka varem samasuguse kriitika alla, kui Valge Maja pressijuht Sean Spicer sõnas Süüria gaasirünnakust rääkides, et Süüria president Bashar al-Assad on hullem kui Saksa natsijuht Adolf Hitler. Sotsiaalmeedias küsiti kohe, et kas Spicer unustas ära, mida Hitler juutidega tegi.

Eile Rooma saabunud Trump ja ta naine olid täna visiidil Vatikanis, kus nad kohtusid paavst Franciscusega. Teada on, et paavsti ja Trumpi arusaamad ja nägemused näiteks rändekriisi ja kliimamuutuse osas on erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles