Väljaanded: Salman Abedi võis Manchesteri rünnakus toime panemiseks kasutada õppelaenu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sky News videokaader, millel on Salman Abedi
Sky News videokaader, millel on Salman Abedi Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Briti väljaannete teatel uurib politsei Manchesteri rünnaku toime pannud enesetapupommitaja Salman Abedi rahaasju ning ilmnes, et ta võttis vähemalt kahel korral 7000 naela (8000 eurot) õppelaenu, kuid ta katkestas ülikooliõpingud.

Briti meedia andmetel võis 22-aastane Abedi kasutada osa õppelaenurahast rünnaku ettevalmistamiseks ja täide viimiseks. Ta õppis alates 2015. aasta oktoobrist Suur-Manchesteri Salfordi ülikoolis ärijuhtimist ja ühiskonnateadust, võttes siis õppelaenu 7000 naela. Veel 7000 naela olevat ta saanud 2016. aastal, olles teisel kursusel, kuid siis ta katkestas õpingud.

Salman Abedi
Salman Abedi Foto: -/AFP/Scanpix

Salfordi ülikool ei ole kinnitanud, kas Abedi sai enne õpingute katkestamist teise kursuse õppelaenu 7000 naela. Samuti ei ole Briti töö- ja pensioniamet teatanud, kas Abedi sai ka üliõpilastele ette nähtud eluasemetoetust, mis on kuni 250 naela kuus.

Politsei sõnul uurivad nad, kes rahastas Abedi regulaarsed reisid Liibüasse perekonna juurde ning paar korda ka Süüriasse Islamiriigi juurde. Sõprade ja naabrite andmetel õppis Abedi ülikoolis, kuid ta ei käinud õpingute kõrvalt tööl.

Uurijad kahtlustavad, et Abedi sai enesetapupommitaja väljaõppe nii Liibüas kui Süürias.

Uurimise käigus ilmnes, et Abedi üüris kuus nädalat enne rünnakut Manchesteris lisaks oma eluasemele veel teise korteri ja paar nädalat enne rünnakut ka kolmanda korteri.

Lisaks kandis ta mõni päev enne rünnakut Liibüas elava venna pangakontole 2500 naela. Politseil ei ole veel andmeid, kust see raha pärineb ja miks ta selle vennale andis.

Abedi korterite läbiotsimine näitas, et ta ehitas seal pomme, leiti pommivalmistamise materjale ning üks kasutuskõlblik pomm.

Manchester Arena rünnakus hukkus lisaks end õhku lasknud Salman Abedile veel 22 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles