Kas see on võimalik? Hispaanlane ronis nädala jooksul kaks korda lisahapnikku kasutamata Džomolungmale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilian Jornet Burgada
Kilian Jornet Burgada Foto: Wikipedia.org

Hispaania alpinisti, maratonijooksja ja mäesuusataja Kilian Jornet Burgada väitel suutis ta ühe nädala jooksul ilma lisahapniku, lisakinnitusköite ja šerpadeta ronida kaks korda maailma kõrgeimale mäele Džomolungmale.

Katalooniast pärit 29-aastase Burgada teatel jõudis ta 8848-meetrise mäe tippu teisel korral möödunud laupäeval kell  9.00 kohaliku aja järgi pärast 17 tundi kestnud ronimist, edastab The Guardian.

Hispaanlasel jäi Itaalia mägironija Hans Kammerlanderi Džomolungma vallutamise rekordajast, mis on 16 tundi ja 45 minutit, puudu vaid 15 minutit.

Burgada väitel jõudis ta selle mäe tippu ka viis päeva varem, kuid ronimisele kulus siis 26 tundi. Aeglase edasiliikumise põhjuseks olid halvemad ilmaolud, mäestikuhaiguse tekkimine, kõhukrambid ja oksendamine.

Burgada teatas möödunud pühapäevases Twitteri postituses võidukalt: «Suutsin ühel ronimishooajal tõusta kaks korda Džomolungma tippu lisahapnikku kasutamata».

Hispaanlase sõnul oli mäel raske edasi liikuda, kuna olid tugevad tuulepuhangud, samas ta suutis ennast kahel korral ületada.

«Arvan, et minu saavutus näitab alpinismis uut suunda, sest Džomolungmale on võimalik ronida kaks korda järjest lisavarustust kasutamata,» lisas alpinist.

Burgada blogi teatel algas ta ronimise raskeim etapp pärast 6500 meetri kõrgusel asuvast baaslaagrist lahkumist. Ta läbis teekonnal kolm baaslaagrit, jõudes lõpuks viimase ja kõige raskema ronimislõiguni, mis viis tippu.

Hiina-Tiibeti mägironimise ühing, mis kinnitab Džomolungma põhjajalamilt alguse saanud ronimised ja ronimisrekordid, ei ole Burgada kahte järjestikust ronimist veel kinnitanud.

Selle ühingu teatel on 2017. aasta ronimishooajal kaotanud elu kümme alpinisti, samas on välismaalastele antud välja rekordiline 509 ronimisluba.

Burgadal on projekt «Summits of My Life» («Minu elu tipud»), mille käigus on ta roninud Euroopas asuvatele Mont Blancile ja Matternhornile, Põhja-Ameerikas asuvale Denalile ning Lõuna-Ameerikas asuvale Aconcaguale.

Teda saadab mägironijast sõber ja kaameramees Sébastien Montaz-Rosset, kes ta saavutused jäädvustab.  

Burgada teatel on ta poolnomaadist alpinist, talle meeldib kaaslastega võistelda ja ennast pidevalt ületada.

1996. aastast pärineb rekord, milles Šveitsi mägironijad Jean Troillet ja Erhard Loretan laskusid Džomolungmalt ilma lisahapniku ja köiteta vähem kui kahe päevaga. Burgada tahab selle rekordi ületada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles