Pakistani uueks kuumarekordiks mõõdeti 53,5 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Temperatuur
Temperatuur Foto: Panther Media/Scanpix

Lõuna-Aasias asuvas Pakistanis mõõdeti möödunud nädalalõpul sealne rekordtemperatuur, mis oli 53,5 kraadi.

Meteoroloogide teatel on Pakistanis juba mõnda aega olnud kuumalaine ja temperatuur tõusis läbi mõõtmisajaloo kõige kõrgemale Balochistani provintsis Turbatis, edastab timesofislamabad.com

Turbatis on viimasel paaril nädalal olnud temperatuur 50 – 52 kraadi, olles 10 – 15 kraadi kõrgem kui mais tavaliselt ning vihma ei ole lähiajal oodata.

Pakistanis oli ka 2010. aasta mais kuumalaine, siis mõõdeti Mohenjo Daro orus samuti väga kõrgeid temperatuure. 1998. aastal oli rekordkuumus Sindhi provintsis Larkanas.

Pakistani meteoroloogide sõnul näitavad ebatavaliselt kõrged temperatuurid kliimamuutust ja sellised temperatuuritõusud jätkuvad ka järgnevatel aastatel.

Meteoroloogid lisasid, et juba aprillis oli kuum ja kuiv ning temperatuurid kerkisid siis mõnes paigas üle 40 soojakraadi ning vihmaseid päevi oli vähe.

Islamiriikides, kaasa arvatud Pakistanis, algas 27. mail paastupüha ramadaan, mis kestab 25. juunini. 

Pakistani moslemid palvetamas
Pakistani moslemid palvetamas Foto: Arif Ali/AFP/Scanpix

Turbatis mõõdetud 53,5 kraadi on siiski madalam kui rekordkuumus, mis mõõdeti USAs Mojave kõrbe kuulsas Surmaorus (Death Valley) 10. juulil 1913. Siis kerkis temperatuur 56,7 kraadini. 

USA Mojave kõrbes asuv Surmaorg / STEVE MARCUS/REUTERS/Scanpix
USA Mojave kõrbes asuv Surmaorg / STEVE MARCUS/REUTERS/Scanpix Foto: STEVE MARCUS/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles