Tõusev filmitäht, Liisa Pakosta tütar avaldas põneva saladuse, kuidas filmis end nutma ajada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal2
Kanal2 Foto: Helena Maria Reinsar

«Heal ja eeskujulikul lapsel ei vaju põlvikud kunagi lonti ega tule tutipael lahti.» Nii kirjeldab kirjanik Leelo Tungal oma raamatus «Seltsimees laps» töölisnoorte kasvatamist. Raamatu põhjal valmib film, mille peaosalist, väikest Leelot, mängib tuntud poliitiku Liisa Pakosta tütar.

Eesti armastatud lastekirjanik Leelo Tungal kirjutas kümme aastat tagasi raamatu «Seltsimees laps» enda eluloo põhjal. See ei ole kõige päikselisem raamat, kuna sisaldab ka valusat mälestust sellest, kuidas 6-aastane Leelo jäi ilma emast, kes viidi NKVD meeste poolt ära ja Leelo pidi kasvama emata. See on aus ja ilustamata lugu karmist lapsepõlvest.

Töölaua taga: Leelo Tungal ajakirja Hea Laps toimetuses.
Töölaua taga: Leelo Tungal ajakirja Hea Laps toimetuses. Foto: Andres Haabu

Üle-eelmisel nädalal lõppesid raamatu põhjal vändatud filmi võtted, milles väikest Leelot mängib 8-aastane Helena Maria Reisner. Kuigi võtted olid juba lõppenud, ei olnud legendaarne lastekirjanik ja Helena Maria veel kordagi kohtunud. Kanal2 eetris olev saade «Radar» andis neile selle võimaluse. Südamlik kohtumine leidis aset Tallinnas Raekoja platsil.

Leelo Tungal ja Liisa Pakosta tütar
Leelo Tungal ja Liisa Pakosta tütar Foto: Erakogu

Leelo esitas tüdrukule küsimuse selle kohta, kuidas on tulnud välja tema tegelaskuju mängimine ja mis seik on olnud kõige meeldejäävam. Helena Maria meenutas võttepäeva, kus pidi sööma sefiirikorvikesi: iga korvikese, mida tüdruk maitses, võis ta hiljem koju kaasa viia.

Saates sai sõna ka Helena Maria ema, tuntud poliitik ja võrdõigusvolinik Liisa Pakosta. Juttu tuli raamatu «Seltsimees laps» sisust, mida ei saa kindlasti nimetada kergeks lastekirjanduseks. Saates «Radar» toodi raamatule võrdlus Soome populaarse kirjaniku Sofi Oksaneni loominguga. Kuigi Oksanen kirjutab täiskasvanutele, siis «Seltsimees laps» oleks justkui «laste Oksanen».

Liisa Pakosta rääkis, et realistliku lasteraamatu luges ta lastele ilma teksti ilustamata ette. Naine peab oluliseks seda, et lapsed saavad läbi raamatute Eesti ajaloost aru. Kaasa arvatud traagilistest sündmustest. «See praegune heaoluhetk on õnnelik hetk, mis ei ole sugugi alati olnud,» rääkis Liisa Pakosta saates «Radar».

Liisa Pakosta avaldas karmi fakti, et ka tema Kalamaja kodust on küüditatud inimesi ning ei ole pidanud seda saladuseks, mida laste eest kiivalt hoida.

Eesti «filmitaeva» värske nimi ja tõusev täht Helena Maria Reisner rääkis saatele «Radar», et tema peab enda näitlemisoskust juba päris heaks, kuna on lasteaiast alates näitlemisega tegelenud. Tüdrukul on suur unistus olnud elu jooksul teha rohkem rolle kui Ita Ever. Selle mõtteni jõudis andekas tütarlaps siis, kui oli esimest korda Draamateatri grand old lady´t lavalaudadel näinud.
Näitlemiskogemustega Helena Maria avaldas saates väikese saladuse, kuidas filmis nutma puhkeda: «filmiinimesed» on püüdnud pisaraid «välja võluda» mitmel moel - küll sibula, soola ning isegi spetsiaalsete tilkade abil. Siiani on see ebaõnnestunud. Helena Maria on avastanud aga enda väikese nipi, kuidas nutustseeni jaoks pisarad üles leida. See on üsna lihtne – tuleb lihtsalt haigutada!
Tüdruk rääkis saates veel sellest, kuidas tal on suur sõprus tekkinud filmis kaasa tegeva näitleja Tambet Tuisuga, kellel on filmis Leelo isa roll.

Tambet Tuisk / Mailiis Ollino
Tambet Tuisk / Mailiis Ollino Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

8-aastasel Helena Maria Reisneril on suured unistused: tulevikus tahaks ta käia Hollywoodis. Kas Helena Maria jõuab ühel päeval sinna, seda näitab aeg. Meie Elu24 toimetuses soovime Helena Mariale kõrget ja pikka lendu näitlemises ning jääme põnevusega ootama filmi esilinastust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles