Kas Põhja-Korea rikub oma «iPad'iga» Apple'i kaubamärgi õigusi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea firma Ryonghungi «iPad»
Põhja-Korea firma Ryonghungi «iPad» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Põhja-Korea firma Ryonghung teatas, et nad hakkasid tootma tahvelarvuteid, mis kannavad nime «iPad», selles on üks gigabait operatiivmälu, kaheksa gigabaiti mälumahtu ja 1,2-gigahertsine neljatuumaline protsessor.

iPad on läänes firma Apple toodang ja selle kaubamärgi kasutamine on teistel firmadel keelatud, kuid Põhja-Korea tundub seda eiravat, edastab Daily Mail.

Apple'i iPad / Justin Sullivan/AFP/Scanpix
Apple'i iPad / Justin Sullivan/AFP/Scanpix Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP/Scanpix

Tegemist ei ole esimese korraga, mis Põhja-Korea üritab Apple’i toodangut jäljendada. Varasemal ajal tegid Põhja-Korea insenerid arvuti, mis sarnanes Apple’i iMac’iga.

Ryonghungi «iPad» on kinnises Põhja-Koreas väidetavalt osutunud populaarseks, samas saab seda endale lubada siiski vaid «kõrgklass». See tahvelarvuti jääb tehniliselt ja disainilt Apple’i omale alla.

Põhja-Korea reklaami kohaselt saab nende «iPad’iga» teha mitmeid tegevusi, eelkõige on see kontoritöö jaoks.

Põhja-Korea firma Ryonghungi «iPad»
Põhja-Korea firma Ryonghungi «iPad» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kas Põhja-Korea firma ei tea või ei taha teada, kuid ta rikub oma «iPad’iga» Apple’i õiguseid. 

Apple’i kaubamärgi ja autoriõiguse reeglite kohaselt ei tohi kasutada Apple’it, iPod’ i, iTunes'i, Macintoshi, iMac’i ja teisi nende kaubamärke kui Apple selleks eriluba andnud pole. Sama kehtib ka Apple’i graafiliste sümbolite, logode, ikoonide ja muu sarnase kohta.

Varasemal ajal teatas Põhja-Korea operatsioonisüsteemist, mis kannab nime Red Star 3.0, kuid ekspertide sõnul on see täpne koopia Apple’i operatsioonisüsteemist OS X.

Kinnitamata andmetel tegeleb Põhja-Korea pidevalt majandusluurega ning selle riigi diktaator Kim Jong-un ei soovi kasutada oma riigis toodetud arvuteid, mis on viletsad, vaid Apple’i omi.

Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Läänes ei jäänud märkamata, et Põhja-Korea «iPad'i» reklaamis on näha toiduaineid, olles nagu pidevalt poolnäljas olevate põhjakorealaste üle irvitamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles