Linnagaleriis on näha kolm uut näitust

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Otstak arutleb sõja ja rahu üle.
Kaia Otstak arutleb sõja ja rahu üle. Foto: www.linnagalerii.ee

Sel kolmapäeval, 6. aprillil kl 17 avatakse Pärnu linnagaleriis kolm uut näitust, kui oma värsket loomingut esitlevad Jasper Zoova, Aivar Kurvits ja Kaia Otstak.

Jasper Zoova eksponeerib näitusel “Mõtlemine on kingitus” üheksast maalist koosnevat seeriat, powerpoint'i pildiesitlust ja nelja maketti mõttejaamadest. Mõttejaamu vaadates saab kulgeda nii abstraktsete mustrite kui muinasjututeemaliste figuraalsete kompositsioonide väljadel.

Ühendavaks elemendiks on tuleleegid, mis tähistavad transformatsiooni ja jaamahoonete raamistavat arhitektuuri.

Seal, kus üks mõttemuster lõpeb, algab järgmine. Zoova kasutab mõttejaamade projektis ohtralt mäluvärskendavaid autotsitaate.

Esindatud on Vigrid, Sotši jt väikesed detailid varasemast ja nüüd digitaalseks saanud loomingust. Nii on mõttejaamu vaadates võimalik liikuda ajas tagasi ja edasi.

Zoova kasutab maalides ja digigraafikas kontrastvärve ning puhtaid toone, mida hoiavad koos mustad koomiksilikud kontuurjooned.

Lapsepõlves elas kunstnik Raudtee tänaval ja reisis palju elektrirongiga. Sealt ongi alguse saanud mõttejaamade kujutamise idee.

Aivar Kurvits eksponeerib sedapuhku oma õlimaale, mis kujutavad kohti, kus autor on ise viibinud.

“Nendel maalidel on oma koht minu elus,” rääkis Kurvits. “Sest need kohad, kuhu olen astunud - iga koht räägib ise enda eest. Selline tunne on, justkui oleksin selles kohas just eile olnud.”

Näitusele pandud maalidel on kohti Lätist, samuti Pärnust. Kuid kunstniku teatel kavatseb ta projektiga edasi tegelda ja teha sellest ühe suure terviku.

Kaia Otstak nihutab näitusel “Rahuaeg/Sõjamäng” vaevumärgatava piiri rahu ja sõja vahel.

“Sõda ja rahu kui vastandid, teineteise olemasolemise piiramata võimuga valitsejad,” märkis Otstak. “Vastandid, mis teineteise piirjooned joonistavad ja seega teineteise võimalikuks teevad. Seega sõda ja rahu samaaegselt või kõrvu.”

Kunstnik ei otsi ühe ja teise põhjusi ega säilitamise võimalusi.

“Puudub kavatsus kinnitada sõjardlus inimloomuse külge ja rahusoov inimsoo tahteks nimetada,” jätkas kunstnik. “Sõda ja rahu on. See olemine pingestab igapäeva. Ja pingestatud on nad teineteises; selle kirgliku embuse kaudu on nad teineteist leidnud.”

Avamisel toimub Kaia Otstaki ja Toomas Tammaru performance.

Kõik näitused jäävad avatuks 30. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles