Video: ligi kuus aastat Al-Qaeda vangis olnud rootslane vabanes ja kohtus oma perega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda käes vangis olnud rootslane Johan Gustafsson ja ta pere Arlanda lennujaamas
Al-Qaeda käes vangis olnud rootslane Johan Gustafsson ja ta pere Arlanda lennujaamas Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Terroriorganisatsioon Al-Qaeda röövis 2011. aastal Malis Timbuktus puhkusel olnud rootslase Johan Gustafssoni, kes lõpuks vabanes ja eile kodumaale Rootsi tagasi saabus.

Rootsi meedia teatel toodi 42-aastane Gustafsson Malist ära valitsuse lennukiga, mis maandus eile pärastlõunal Stockholmi Arlanda lennuväljal. Samas ei soovinud Gustafsson veel meediaga suhelda.

Al-Qaeda käes vangis olnud rootslane Johan Gustafsson ja ta pere Arlanda lennujaamas
Al-Qaeda käes vangis olnud rootslane Johan Gustafsson ja ta pere Arlanda lennujaamas Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

«Oleme kõigile, kes Johanit ja meid aitasid väga tänulikud,» sõnas mehe ema Mari-Anne Gustafsson meediale.

Ema teatel on poja tervis enam-vähem korras.

Rootsi välisminister Margot Wallström rääkis Johan Gustafssoniga enne seda, kui mees oma perega kohtus. Välisminister kinnitas, et hoolimata pikaajalisest vangistusest on Gustafsson üsna hea tervise juures ja õnnelik oma vabanemise üle.

Rootsi välisminister Margot Wallström ja foto, millel on vabanenud rootslane koos perega
Rootsi välisminister Margot Wallström ja foto, millel on vabanenud rootslane koos perega Foto: Marcus Ericsson/TT/TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Välisminister lisas, et Gustafsson on lähiajaloos kõige kauem välisriigis vangistuses olnud Rootsi kodanik.

Õe Victoria Gustafssoni teatel on ta venna vabanemise üle väga rõõmus, samas on nende perel olnud raske harjuda avalikkuse tähelepanuga.

Al-Qaeda võitlejad röövisid Gustafssoni 2011. aasta novembri lõpul Malis. Tegemist oli võitlejatega, kes kuulusid Al-Qaeda Põhja-Aafrika harusse, nüüdseks on neist saanud teise äärmusrühmituse, Islamiriigi liikmed.

Lisaks rootslasele Gustafssonile langesid 2011. aastal džihadistide kätte veel lõuna-aafriklane Stephen McGowan ja hollandlane Sjaak Rijke.

Briti meedia teatel õnnestus Rijkel 2015. aasta aprillis Prantsuse sõjaväe eriüksuse abil põgeneda, kuid McGowani saatuse kohta andmed puuduvad.

McGowani kohta oli viimane elumärk 2015. aasta detsembris, kui Youtube’i jõudis video, millel on teda näha koos Gustafssioniga. Tegemist oli Al-Qaeda videoga, millel kinnivõetuid sunniti esinema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles