Väljakaevamised Aafrikas viisid iidse linna avastamiseni

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etioopia
Etioopia Foto: Vida Press

Harlaa küla talunikud on juba aastaid aeg-ajalt leidnud põldudelt vanu esemeid, sealhulgas iidseid ehteid ning münte. Need leiud kannustasid arheolooge külastama seda Etioopia küla, et uurida kohta lähemalt.

Exeteri ülikooli arheoloogide rühm on siiani jõudnud külas kaevata vaid 2,5 meetri sügavusele, kuid avastusi on tulnud juba suurel hulgal, vahendab Lonely Planet. Väljakaevatud esemete hulgas on rohkelt Hiinast, Madagaskarilt ja Maldiividelt pärit keraamikat, mille vanuseks arvatakse olevat umbes 600 aastat ning need annavad aimu koha olulisest kaubanduses. Lisaks avastati 12. sajandist pärit mošee, millesarnased ehitised asuvad ka Tansaanias ja Somaalias, ning 700 aasta vanused Egiptuse päritolu hõbe- ja pronksmündid.

Väärtuslike avastuste põhjal arvavad uurijad, et Harlaa oli aastasadu tagasi väga jõukas linn, mis oli tuntud ehete valmistamise ning kaubavahetuse poolest. Samuti kaevasid arheoloogid välja linna kalmistu, kuhu oli maetud ligi 300 inimest. Surnukehade uurimisel üritatakse välja selgitada, mida selle unustatud linna elanikud sadu aastaid tagasi sõid.

Tänapäeva asukad nimetavad oma elukohta hiiglaste linnaks, sest legendi kohaselt on ka praegu külas asuvad kujud tehtud kiviplokkidest, mida tavaline inimene iialgi liigutada ei suudaks. Arheoloogid pole seda teooriat aga nõus veel toetama, sest tõendeid selliste järelduste tegemiseks otseselt pole.

Väljakaevatud artefaktid (tehised, inimeste poolt valmistatud esemed) viiakse Addis Ababa rahvuslikku muuseumisse, kus huvilistel on võimalik neid ka oma silmaga näha.

Vaata tutvustavat videot linnast ning avastustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles