Video: kas kakaopulbri ninna tõmbamine «paneb pilve» ja on ohtlik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaopulbri ninna tõmbamine
Kakaopulbri ninna tõmbamine Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

USAs Floridas asuv firma Legal Lean toodab kakaopulbrit, mida saab nina kaudu manustada ehk ninna tõmmata.

USA meedia teatel sisaldab Coco Loko nime kandev toode kakaopulbrit, ginkot ehk hõlmikpuud, tauriini ja guaraanat, olles pulbriline vaste energiajoogile.

Legal Leani asutaja, 29-aastase Nick Andersoni teatel sai «šokolaaditõmbamise» trend alguse Euroopas, kuid tema firma on esimene, mis ninna tõmmatavat kakopulbrit valmistama hakkas.

«Kui ma esimest korda selle kohta kuulsin, siis ma ei uskunud seda. Miks peaks keegi manustama kakaod nagu narkootikumi? Siis proovisin ise järele ja minu jaoks oli see ok,» teatas ettevõtja.

Kakaopulber
Kakaopulber Foto: ENNY NURAHENI/REUTERS/Scanpix

Anderson investeeris oma ettevõtmisse 10 000 dollarit ning hakkas koos Orlandos asuva toiduainetefirmaga katsetama, milline peaks ninna tõmmatav segu olema. Lõpuks leidsid nad õige retsepti ning nüüd müüakse USAs «ninakakaod», milles on ainet kümneks kasutuskorraks ja mis maksab 25 dollarit purk.

Arstide sõnul on kakaopulbri ninna tõmbamine ohtlik, võides tekitada mitmeid terviseprobleeme, kaasa arvatud narkotarbimisega sarnaseid sümptomeid.

Andersoni teatel tekitab pulberkakao ninna tõmbamine energiajoogi tarbimise sarnase tunde, tekib palju energiat ja ollakse eufoorias. See tunne kestb umbes ühe tunni.

Samas ei ole USA toidu- ja ravimiamet seda toodet veel heaks kiitnud.

Johns Hopkinsi ülikooli ninaarsti Andrew Lane’i arvates võib nina kaudu manustatav kakaopulber kahjustada nina limaskesta.

Lane’i sõnul tuleks uurida, kuidas kakaopulbri ninna tõmbamine lisaks ninale kogu organismi mõjutab, kannatada võib saada hingamistee, kaasa arvatud kopsud.

Eriti ohtlik on lastel kakaopulbri ninna tõmbamine, kuna laste nina on täiskasvanute omast väiksem ja pulber võib tekitada hingamisblokeeringu.

Andersoni teatel leiutasid «ninakakao» ansambli Rolling Stone liikmed Charlie Watts ja Ronnie Wood koos belglasest šokolaadivalmistaja Dominique Persoone’iga, pannes oma leiutisele nimeks Chocolate Shooter. Tegemist on seadmega, mis hõlbustab pulbri nina kaudu manustamist.

Kakaopulbri ninna tõmbamine Chocolate Shooteri abil
Kakaopulbri ninna tõmbamine Chocolate Shooteri abil Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Enne 2016. aastast müüdi Euroopas umbes 25 000 Chocolate Shooterit, kuid nüüd on see väga populaarseks muutunud, kuna pidudel eelistatakse narkootikumide asemel tõmmata ninna kakaopulbrit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles