Paavst pani oma Vatikani kodu uksele sildi: hädaldamine keelatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt «Hädaldamine keelatud» paavst Franciscuse kodu uksel Vatikanis
Silt «Hädaldamine keelatud» paavst Franciscuse kodu uksel Vatikanis Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Itaalia meedia teatel pani paavst Franciscus oma Vatikani kodu uksele humoorika sildi «Hädaldamine keelatud».

Punavalge keelumärgiga sildil on itaalia keeles kirjas: «Selle reegli rikkuja paneb end tundma ohvrina, kannatab huumorimeele kahanemise käes ja ta probleemilahendusoskus nõrgeneb».

Silt «Hädaldamine keelatud» paavst Franciscuse kodu uksel Vatikanis / Handout/Reuters/Scanpix
Silt «Hädaldamine keelatud» paavst Franciscuse kodu uksel Vatikanis / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Franciscus sai selle sildi kingituseks Itaalia kirjanikult Salvo Noelt. Paavst lubas kirjanikule, et paneb selle välja kõikidele meeldetuletuseks ja see ongi ta kodu uksel.

Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: Max Rossi/Reuters/Scanpix

Sildil on veel, et kui hädaldatakse laste kuuldes, siis võib saada mitmekordse karistuse.

Teksti lugejat kutsutakse üles keskenduma oma tugevustele, mitte nõrkustele: «Lõpeta hädaldamine ja astu samme, et sinu elu paraneks».

Uuendusmeelset paavsti on katoliku kiriku konservatiivid kritiseerinud, et ta tahab sajandite jooksul juurdunu hävitada, samuti ei tule kasuks, kui kirik muudab oma suhtumist ühiskonda, inimestesse ja nähtustesse liiga tolerantseks.

Paavst Franciscus on seni avatusele ja reformimeelele truuks jäänud.

Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: TONY GENTILE/REUTERS/Scanpix

Franciscusel oli hiljuti vaidlus sakslasest konservatiivse kardinali Gerhard Mülleriga, kelle arvates paavst kahjustab oma liiga liberaalse suhtumisega katoliku kirikut. Müller kuulus Vatikani teoloogianõukogusse, temal ja paavstil oli mitmeid tuliseid vaidlusi usupuhtuse teemal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles