Vene telekanal hoiatas, et sõrmevurri kasutajad zombistuvad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmevurr
Sõrmevurr Foto: CARLOS OSORIO/AP/Scanpix

Venemaa telekanal Rossija 24 hoiatas, et näpuvurr (fidget spinner) ei ole nii süütu kui paistab ning selle kasutajatega on kerge manipuleerida, kuna tähelepanu on vurril.

Saatejuht Aleksei Kazakov tõi esile, millised võivad olla sõrmespinneri kõrvalnähud. Nendeks on zombistumine, loogilise mõtlemise ja reaalsustaju vähenemine ning kerge hüpnoosi tekkimine. Kõik need kokku võivad viia selleni, et kasutajaga on kerge manipuleerida ja panna ta tegema asju, mida ta tegelikult teha ei taha.

Lapsed sõrmevurridega
Lapsed sõrmevurridega Foto: JEWEL SAMAD/AFP/Scanpix

«Ma ei saa aru, miks Venemaal sõrmevurr nii populaarne on. Uurin, kes saaks selle müügi keelata, sest tegemist on ohtliku vaba aja veetmise vahendiga,» teatas teine saatejuht Nikolai Sokolov.

Sõrmevurr
Sõrmevurr Foto: CARLOS OSORIO/AP/Scanpix

Sõrmevurre toodetakse peamiselt Hiinas ja seal sai see hullus alguse juba möödunud aastal, olles nüüd vähenenud. Euroopasse jõudis sõrmevurr hiljem, tipphetk oli selle aasta kevadel.

Näpuspinnerid, mis mõeldi agressiivsete ja käitumishäiretega laste rahustamiseks, on seni populaarsed. Nende vastu tunnevad huvi isegi riigijuhid ning viljapõldudele on tehtud sõrmevurri kujundeid.

Sõrmevurri kujund viljapõllul / AP/SCANPIX
Sõrmevurri kujund viljapõllul / AP/SCANPIX Foto: AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles