«Meedium on sõnum» ja «globaalne küla» käikulaskja Marshall McLuhan saab 160-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marshall McLuhan 1945. aastal
Marshall McLuhan 1945. aastal Foto: Wikipedia.org

Kanada filosoofil  Herbert Marshall McLuhanil, kes läks ajalukku eelkõige kahe väljendiga, «meedium on sõnum ja «globaalne küla», on täna, 21. juulil 160. sünniaastapäev.

McLuhanit peetakse 20. sajandi üheks tähtsamaks filosoofiks, intellektuaaliks ja futuristiks, kelle meediauuringud olid teedrajavad ja mõjutasid mitmeid elualasid, edastab The Sun.

Marshall McLuhan 1945. aastal / wikipedia.org
Marshall McLuhan 1945. aastal / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Mc Luhani sulest on sellised teosed nagu 1951. aasta «The Mechanical Bride», milles ta kritiseerib reklaamitööstust ja popkultuuri ning 1962. aasta «The Gutenberg Galaxy», milles ta annab ülevaate, kuidas trükikunst lääne tsivilisatsiooni muutis.

Kanada filosoofi kõige kuulsamaks fraasiks on «meedium on sõnum», mis tähendab, et meedia ise on sündmuse loojaks.

Mc Luhani arusaama järgi keskenduvad inimsed sõnumi sisule, kuid neil jääb märkamata, kuidas meedium neid ja ühiskonda mõjutab ja muudab. Meediumi mõju jõuab alles siis kohale, kui ühiskondlikud tavad, harjumused, väärtused ja tegevused on massikommunikatsionivahendi tõttu muutunud.

Tänapäeval leidub nii tsentraliseeritud massimeediat kui seinast seina alternatiivmeediat, luues olukorra, et enam ei ole meediatarbija ainult tarbija, vaid ka ise autor.

Meediumirohkel infomaastikul on palju manipulatsioonimehhanisme, mille suhtes tuleb olla tähelepanelik ehk kogu info tasuks lasta läbi oma arusaamade filtri ja olla kriitiliselt meelestatud.  

Mc Luhani suust tuli ka teine kuulus väljend «globaalne küla», milles maailma nähakse ühtse kogukonnana. Selle «küla» tekke taga on trasnspordi- ja sidesüsteemid, massimeedia, rahvasteränne ja üleilmsed probleemid, mida saab inimkond vaid koos lahendada.

«Globaalset küla» seostatakse piirkondlike kultuurierinevuste kadumise ja lääneliku suurlinliku kultuuri levikuga.

Mc Luhan ennustas ligi 30 aastat enne interneti sündi, et midagi sellist on tulevikus olemas.

«Järgmine meedium, ükskõik mis see ka on, võimalik et meie teadvuse laiendus, liidab televisiooni ja arvutiuuringud. Tulevikus on olemas kommunikatsiooniisntrumente, mis on kõigile kättesaadavad ja kõiki omavahel ühendavad,» teatas kanadalane aastaid tagasi. 

Herbert Marshall McLuhan sündis  21. juuli 1911 Edmontonis  ja suri 31. detsemberil 1980 Torontos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles