Austraalia kool lubab õpilastel alates 15. eluaastast suitsetada (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Austraalias Sydneys asuv kool Warakirri College lubab oma õpilastel alates 15. eluaastast vahetundides suitsetada, kuna suitsetamine hoiab ära õpilastevahelised agressiivsed kokkupõrked ja aitab neil ühist keelt leida.

Kooli teatel õpib neil palju noori, kes on lahku läinud vanematega peredest, kelle üks vanem on vanglas ja kellel on narkoprobleem, edastab The Independent.

Warakirri College'i direktor Carolyn Blanden selgitas, et suitsetamise lubamine ja veel mõned teised lõdvemad reeglid tagavad selle, et õpilased jätkavad haridusteed, mitte ei jäta seda pooleli.

«Meie koolis on lubatud värvitud juuksed, afropatsid, ninarõngad ja needid, rokkari rõivastus ja veel muud, mida tavakoolis ei lubata. Kui õpilane tunneb, et ta tahab vahetunnis suitsetada, siis on tal see lubatud,» teatas koolijuht.

Õpilaste sõnul hakkasid neist paljud puuduma, kui koolis kehtestati karm suitsetamise keelamise reegel, kuid kui suitsetamine oli uuesti lubatud, hakkasid nad taas tundides käima.

«Pigem lubame õpilastel suitsetada, mis on küll tervist rikkuv tegevus, kuid tänavatel jõlkumine ning alkoholi- ja narkootikumide tarbimine on märgatavalt hullem. Seega ennetame suurt paha väikse paha abil,» selgitas Blanden.

Koolijuhi sõnul töötas ta varem eliitkoolis, kus õppisid kalli raha eest jõukate perede võsukesed, kuid nüüdses riigikoolis, kus käivad probleemsete perede lapsed, on töö märgatavalt huvitavam ja rahuldustpakkuvam.

Koolijuhi sõnul on ta õpilaste, kelle vanus on 13 – 22 eluaastat, seas neid, kes oma perest on saanud esimesena keskhariduse ning on isegi oma haridusteed jätkanud. Selles koolis õpib palju neid, kes on teistest koolidest ühel või teisel põhjusel välja langenud.

Üks neist on 15-aastane Nathan Collins, keda teises koolis kiusati ja ta ei julgenud enam kooli minna. Collinsi sõnul tunneb ta end uues koolis paremini, teda huvitab õppimine, sest reeglid ei ole nii karmid kui teistes koolides.

«Warakirri» tähendab Austraalia aborigeenide keeles «kasvama/ jääma». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles