Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust. Kuigi Kreeta ei ole omaette riik, siis on see puhkusesaar eestlaste hulgas äärmiselt populaarne, mistõttu tasuks sellele paigale ka eraldi tähelepanu pöörata.

Knossose palee

Knossose palee
Knossose palee Foto: Vida Press

Kreeta kõige kuulsam vaatamisväärsus on Minose kultuuri täht Knossose palee. siit leiab suursuguse palee, aedade, elamute ja vannide varemed. Väljakaevamised hakkasid palee juures juba 1878. aastal. Suure töö tegi aga aastatel 1900-1930 ära briti arheoloog sir Arthur Evans, kes osa paleest ka taastas.

Malia palee

Malia palee
Malia palee Foto: Vida Press

Malia palee ehitati umbkaudu samal ajal kui Phaestos ja Knossos. Esimene palee ehitati sinna juba 1900 aastal eKr, kuid see hävis suuresti maavärinas. Enamik, mida tänapäeval näha saab, on osa teisest paleest.

Moni Arkadiou

Moni Arkadiou
Moni Arkadiou Foto: Vida Press

16. sajandist pärit klooster asub 23 kilomeetri kaugusel Rhetymno linnast ning sel on sügav tähendus kõigile kreetalastele. Seda paika peetakse vabadusvõitluse sümboliks, sest just siin leidis aset verine taplus, et Türklaste okupatsioonist pääseda.

Veneetsia sadam

Veneetsia sadam
Veneetsia sadam Foto: Vida Press

Pastelsete majadega rannaäärne promenaad on kaunis jalutamiseks ning loomulikult on seal ka ohtralt poode ja kohvikuid, kus pikemalt aega veeta.

Koulesi kindlus

Koulesi kindlus
Koulesi kindlus Foto: Vida Press

Herakleoni sümboliks on 16. sajandist pärit kindlus, mis pärast mitme aastast renoveerimistöid taas turistidele avati. Siin saab tutvuda piirkonna ajalooga, vaadata sõjatehnikat ja uurida, mida põnevat on laevavrakkidelt leitud.

Rethymnoni vanalinn

Rethymno vanalinn
Rethymno vanalinn Foto: Vida Press

Kitsaste tänavate ja lummavate vaadetega vanalinn pärineb 11. sajandist. Siin näeb Veneetsia renessanssi arhitektuuri, mida on rikastanud Türgi mõjutused. Väiksed ja kitsad tänavad moodustavad omaette labürindi, kuhu on kerge ära eksida.

Samaria kanjon

Samaria kanjon
Samaria kanjon Foto: Vida Press

16 kilomeetrit pikka Samaria kanjonit peetakse üheks pikimaks kanjoniks terves Euroopas. Kiired matkajad võivad terve tee läbi teha isegi nelja ja poole tunniga, kuid need, kes soovivad rohkem niisama jalutada ja loodust nautida, peaksid seal veetma terve päeva.

Chania vanalinn

Chania
Chania Foto: Vida Press

Chanial on Kreeta kõige lummavam vanalinn. Siit leiab üksteise kõrvalt mošeed, sünagoogid ja kirikud ning ohtralt piltilusaid maju, millel on mitme kultuuri tunnusjooni.

Hania

Poekesed Hania tänavatel
Poekesed Hania tänavatel Foto: Vida Press

Kreeta endine pealinn on üks idüllilisemaid linnasid. Kindlasti tuleks siingi ette võtta üks jalutuskäik nii linna kitsastel tänavatel kui ka kaunil mereäärsel promenaadil.

Balose rand

Balose rand
Balose rand Foto: Vida Press

Balose randa peetakse Kreeta üheks parimaks rannaks. Ümbritsevatelt mägedelt ranna suunas kiigates jääb tunne nagu tegu oleks laguuniga. Balosel on valged liivad ja kristallselge vesi.

Vaata ka, mida tasuks külastada Hollandis, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis, Rumeenias, Kreekas, Küprosel, Horvaatias, Itaalias, Santorinil ja Bulgaarias.

Kommentaarid
Copy