Briti lennujuhid: meil saab taevas otsa

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhtimiskeskus
Lennujuhtimiskeskus Foto: Vida Press

Eelmisel nädalal viibis Suurbritannia õhuruumis rekordarv lennukeid, mistõttu andsid kohalikud lennujuhid hoiatuse, et ruum saab otsa.

Lennujuhid teatasid eelmisel nädalal keskmiselt 8800 lennust päevas. Seega kui Suurbritanniasse tulevate ja sealt lahkuvate lendude arv peaks veelgi suurenema, siis võivad ees oodata pikad hilinemised, vahendab Travel and Leisure.

«Viimastel nädalatel oleme suutnud turvaliselt opereerida rekordiliselt suure liiklusega, kuid Suurbritannia järjest aeguv õhuruumi disain seab ette piirid ja peagi jõuame piirini, mil ei suuda ilma suurte hilinemisteta enam selle koormusega toime tulla,» sõnas lennujuhtide ühingu NATS direktor Jamie Hutchinson.

Sellel suvel tuleb sealsetel lennujuhtidel toime tulla umbes 770 000 lennukiga, mida on 40 000 rohkem, kui eelmisel aastal. Kui olukorraga ei tegelda, võib see tähendada, et 2030. aastal on oodata 50 korda rohkem hilinemisi kui 2015. aastal, mis tähendaks, et igal aastal tühistatakse umbes 8000 lendu.

«Lennuliikluse kasv on hea uudis majandusele ja ka reisijatel on rohkem valikuid, kuid see paneb surve peale meie õhuruumi taristule,» sõnas Hutchinson. Suurbritannia õhuruum disainiti kümneid aastaid tagasi, mistõttu ei arvesta see ka tehnoloogia arengutega. Kui õhuruumi majandamisel saaks kasutada ka uutes lennukites leiduvat modernset tehnoloogiat, siis mahuks Suurbritannia kohale lendama palju rohkem lennukeid. Lisaks vähendaks see heitgaaside teket ja müra.

Suurbritannia valitsus teeb lennujuhtidega tihedat koostööd, et uuendada õhuruumi majandamise eeskirju. Lisaks on nad palunud riigi kodanikel saata ideid, kuidas muuta paremaks üleriigilist transpordisüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles