Mikk Pärnits sõimas Sirje Kiini valimatute sõnadega (54)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Kiin
Sirje Kiin Foto: Facebook

Mikk Pärnits on noor kirjanik, kes võttis laulupeo eel julgelt sõna patriootlikkuse teemal ning nüüd on avameelselt sõnasõtta läinud Eesti maineka kirjandusteadlase ja kirjaniku Sirje Kiiniga.

Mikk kirjutas 15. juulil arvamusloo sellest, kuidas Eesti on muutunud apartheidiriigiks ning kuidas noorte laulu- ja tantsupidu on ajuloputus, mille all kannatavad ka lapsed. Mikk Pärnits avaldas arvamust, et laulupidu peaks olema eelkõige inimlik, mitte rahvuslikkuse pealesurumine. Pärnits kirjutas:
«Laulupidu on saanud vabaduse nõrkuseks, autoritaarse mõttemaailma tööriistaks, et panna eestlased valima eestimeelsuse kasuks. Rahvuslik propaganda on viimastel kuudel vindi täiesti põhja keeranud ja selle ohvrid on ka lapsed,» kirjutab Pärnits.
Veel viitab mees sellele, kuidas eestlaste identiteet on seotud hoopis Venemaaga ja peame hoopis venelastele tänulikud olema: «Eesti identiteet on olemas tänu Venemaale. Venemaaga läbikäimine on paljudest eestlastest teinud need, kes nad on. Mineviku suhete tõttu Venemaaga on meie poliitika selline, nagu see on. Juhtivad parteid saavad võimule sõjaohu najal. Nipp seisneb selles, et minevikul ei lasta minna, vaid see võrdsustatakse olevikuga. Seega on Eesti sõltuvuses minevikust, sest me ei suuda rahvusena sellest välja kasvada. Säärane rahvusriik on väljasuremishirmus paaniliselt reageeriv moodustis, mis tahab väga iseseisev olla, kuigi tema identiteet pole tema enda oma. Eesti pole olnud ise­seisev Pätsu riigipöördest saadik. Praegugi valitseb meid hirm Venemaa ees.»
See julge arvamuslugu on pannud kihama sotsiaalmeedia Miku ja nende vahel, kes tema filosoofiat ei jaga. Kirjavahetus on mahlakas. Vaadake ise, kuidas Eesti haritlased ja kirjandusteadlased üksteist «paika panevad».

Mikk Pärnits
Mikk Pärnits Foto: Facebook kuvatõmmis

Sirje Kiin on kirjandusteadlane ja kirjanik. Mikk Pärnits on noor eesti kirjanik, keda on hellitavalt ka «Rämpskirjanduse Tarantinoks» nimetatud. 
 

MIKK Pärnits / URMAS LUIK / Scanpix
MIKK Pärnits / URMAS LUIK / Scanpix Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles