Video: Tyrannosaurus rex oleks kiiresti joostes murdnud oma luud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türannosauruse skeletikonstruktsioon
Türannosauruse skeletikonstruktsioon Foto: Panther Media/Scanpix

Varasemalt arvati, et suur ja palju kaalunud hiidsisalik Tyrannosaurus rex suutis liikuda kuni 72 kilomeetrit tunnis, kuid Briti ja USA teadlaste uus uuring lükkas selle ümber, sest nende andmetel oli selle hiidsisaliku maksimaalne liikumiskiirus vaid 27 kilomeetrit tunnis. 

Arvutisimulatsioon näitas, et see hiidsisalik sai liikuda vaid kõndides, mitte joostes, sest muidu oleks ta keharaskuse tõttu olnud tagajäsemed pidevalt vigastatud. 

Türannosauruse skeletikonstruktsioon
Türannosauruse skeletikonstruktsioon Foto: Panther Media/Scanpix

Paleontoloogide arvates liikusid erineva kehasuuruse ja kaaluga hiidsisalikud erineva kiirusega.  Võrdlemisi väike Triceratops võis suuta liikuda umbes 24 kilomeetrit tunnis, samas 78-tonnine Brachiosaurus suutis liikuda vähem 12 kilomeetrit tunnis.

«Jurassic Park» filmidest tuntud Velociraptor'i liikumiskiirus võis ulatuda 54 kilomeetrini tunnis ning Allosaurus'e liikumiskiirus oli umbes 40 kilomeetrit tunnis ehk ta liikus ligikaudu sama kiirusega kui 100 meetri jooksu rekordiomanik, Jamaica sprinter Usain Bolt.

«Paleontoloogid on pikka aega vaielnud ja oletanud, et kui kiiresti võisid eelajaloolised loomad, kaasa arvatud lindude eellased ja hiidsisalikud liikuda,» sõnas

«Tyrannosaurus rex ei saanud väga kiiresti liikuda, kuna oli väga suur, olles seega aeglane liikuja. Tal takistasid kiiresti joosta füsioloogilised omadused. Kui ta oleks üritanud joosta, oleks ta kindlasti oma luid lõhkunud,» teatas paleontoloog William Sellers.

Türannosaurus
Türannosaurus Foto: Panther Media/Scanpix

Ta lisas, et suurte hiidsisalike liikumiskiiruse ümber vaidlused jätkuvad, kuid on kindel, et suurus takistas nii mõnelgi hiidsisalikult, kaasa arvatud tütrannosaurusel kiiresti ja efektiivselt liikuda.

Türannosaurused elasid hilisel kriidiajastul, umbes 70 – 65 miljonit aastat tagasi. Tegemist oli suurte loomadega, kes täiskasvanuna olid üle 12 meetri pikad, ligi neli meetrit kõrged ja kaalusid 8 – 14 tonni.

«Filmides on kujutatud türannosaurusi kiiresti liikuvatena, nad suutsid jooksvaid inimesi tabada, kuid tegelikkuses ei oleks nad kiiresti jooksnud inimesele järele jõudnud. Usain Bolt oleks nende käest kindlasti pääsenud,» nentisid paleontoloogid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles