Angelina Jolied süüdistatakse Kambodža lastega manipuleerimises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie ja kambodžalased
Angelina Jolie ja kambodžalased Foto: Heng Sinith/AP/Scanpix

Hollywoodi staar Angelina Jolie tegi uue filmi, mille jaoks otsis Kambodžast lapsi, sattudes oma otsingustrateegiaga meedia kriitika alla.

The Telegraphi andmetel andis Jolie vaestele lastele raha, kuid siis teeskles, et võtab raha ära ja vaatas, kuidas lapsed sellele reageerivad. Väidetavalt valis ta oma filmi jaoks välja need lapsed, kelle reaktsioon on kõige tugevam ehk nad hakkasid nutma ja karjuma või käitusid mingil teisel ebatavalisel viisil. 

Angelina Jolie ja kambodžalased
Angelina Jolie ja kambodžalased Foto: Heng Sinith/AP/Scanpix

Jolie on juba aastaid olnud ÜRO hea tahte saadik, ta on külastanud mitmeid konfliktipiirkondi, kaasa arvatud Iraaki, Bosniat, Haitit ja Rwandat, saades oma heategevuse eest vaid kiidusõnu.

Joliel valmis film pealkirjaga «First They Killed My Father», mis põhineb tegelikult aset leidnud sündmustel Kambodža ajaloos, jutustades Pol Poti režiimist ja selle kuritegudest.

Pol Pot / wikipedia.org
Pol Pot / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Jolie sõnas väljaandele Vanity Fair antud intervjuus, et ta otsis oma filmi lapsi Kambodža lastekodudest, tsirkustest ja koolidest, eriti soovis ta elus suuri raskusi kogenud lapsi.

Angelina Jolie ja kambodžalased
Angelina Jolie ja kambodžalased Foto: Heng Sinith/AP/Scanpix

«Peategelane on Loung Ung, kuid valiti veel mitmes vanuses lapsi kõrvalosadesse. Lapsed valiti välja julma katsega, milles lapse ette pandi raha ja tal paluti öelda, mida ta sooviks selle raha eest osta ja siis võeti raha ära ning uuriti lapse reageeringut,» sõnas lastega tehtud katseid jälginud ajakirjanik.

Jolie valis peaossa välja Srey Mochi nimelise tüdruku, kes vaatas väga kaua tema ees laual olnud raha. Kui raha ära võeti, hakkas ta nutma ja palus raha ning selgitas, et selle rahaga korraldaks ta oma vanaisale kena matuse.

Jolie teatel tahtis ta laste reaktsioone vaadates näha, kas nende elus on olnud midagi väga haiget tegevat ja kas neil on valusate asjadega isiklik seos.

«Tegemist on Kambodža ajaloo valusa perioodiga, mis mõjutab ka mitu põlve hiljem elavaid inimesi, isegi minu võttegruppi. Kui kohalikud nägid Punastes kheemride rõivastes inimesi tulemas, siis tabas neid paanika ja nii mõnigi palus oma elu eest. Nad kartsid, et ajalugu ja julmused korduvad,» sõnas režissöör.

Jolie sattus oma uue filmi osatäitjate otsimise strateegia tõttu nii meedia kui sotsiaalmeedia kriitika alla.

Angelina Jolie
Angelina Jolie Foto: Heng Sinith/AP/Scanpix

«Miks Angelina Jolie traumeerib Kambodža lapsi? Kas üks film on seda väärt?» küsisid paljud väljaanded.

Jolie teatel uuris ta enne filmi tegemist Kambodža ajalugu ja kultuuri ning küsis riigivõimudelt nende riigi ajaloost rääkiva filmi tegemiseks loa.

42-aastasel Angelina Joliel on Kambodža kodakondsus, mille ta sai sellest riigis tehtud «Tomb Rideri» filmide eest.

Kambodža võimud andsid Joliele filmimisloa, lubades pika aja vältel teha võtteid Battambangis ning andsid 500 sõduri kehastama Punaste khmeeride armeed. Filmis osaleb kokku umbes 3500 kambodžalast.

Jolie filmi esilinastus toimus selle aasta 18. veebruaril Angkor Wati varemetelinnas.

Saloth Sar (19. mai 1925 – 15. aprill 1998), tuntud kui Pol Pot, oli Kambodža ultramaoistliku liikumise Punased khmeerid juht. Ta oli alates 1976 kuni 1979. aastani Demokraatliku Kambodža peaminister.

Pol Poti ajastul toimus Kambodžas kollektiviseerimine, kus linnainimesed sunniti töötama maal farmides. Alatoitluse, halva meditsiiniabi ja hukkamistega suri tema võimu ajal umbes 750 000 kuni 1,7 miljonit inimest, mis oli umbes 26 protsenti Kambodža elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles