11 asja, mis Valge Maja skandaalsel pressijuhil Scaramuccil valesti läksid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump vallandas eile vaid 11 päeva ametis olnud pressijuht Anthony Scaramucci, kes jäi lisaks oma töökohale ilma ka naisest ja pojast. 

Nii käis pooleteise nädala jooksul liiga suure suuga jõuka finantsisti Scaramucci käsi, edastab news.com.au.

Ta tekitas Valge Maja Läänetiivas kodusõja – pärast pressijuhiks saamist ei viitnud Scaramucci aega ja hakkas Läänetiivas ehk presidendi kantseleis oma reegleid kehtestama. Ta ründas Trumpi meeskonnas pikaajalisi lojaalseid töötajaid ja seadis kahtluse alla, kas nad ikka on lojaalsed. Ta süüdistas ilma tõendeid omamata, et nende seas on nii mõnigi, kes lekitab Valge Maja siseinfot meediale.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

«Kala hakkab mädanema peast, Valges Majas on vaid kaks kala, kes peast ei mädane, mina ja president,» teatas Scaramucci pressile.

Ta tahtis Valge Maja pikaajalised töötajad vallandada – isegi enne seda, kui ta polnud veel ametisse astunud ja eelmine pressijuht Sean Spicer lahkunud, teatas Spicer, et Scaramucciga ei saa koostööd teha. Spicer lahkus rahumeelselt ja nüüdseks tundub, et õigesti tegi, kuna Scaramucci hakkas kohalt kangutama nii poliitika peastrateegi Steve Bannonit kui personalijuhti Reince Priebust. Eriti aga Priebust, keda ta intervjuus väljaandele New Yorker nimetas skisofreenikuks.

Reince Priebus
Reince Priebus Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Ta kasutas vängeid väljendeid ja vandesõnu – Scaramucci keelekasutus sattus juba esimesel päeval pärast ta tööle asumist Valge Maja pressijuhina kriitika alla. Ta sõnas väljaande New Yorker ajakirjanikule Ryan Lizzale, et ta kavatseb kõik kuradi infolekitajad liistule tõmmata.

«Reince on kuradima paranoiline skisofreenik, täielikult. Mina ei ole Steve Bannon, ma ei ime oma m***i,» teatas Scaramucci intervjuus.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Ta üritas jätta mulje, et tal on palju võimu – Scaramucci tahtis näidata, et tal on rohkem võimu kui ta eelkäijal Sean Spiceril. Ta oleks alustanud puhastustööga Valge Maja pressiosakonnas ja siis liikunud teiste osakondade juurde. Väidetavalt oleks Scaramucci esimesena andnud kinga asepressisekretärile Michael Shortile. Kui meedia Shortilt seda uuris, siis ei osanud ta oma vallandamise kohta midagi öelda ja andis ise lahkumisavalduse.

Ta naine andis lahutuse sisse – lisaks tööalasele elule on varemetes ka Scaramucci eraelu, sest ta naine Deidre Ball jättis ta maha ja andis lahutuse sisse. Ballile ei meeldi president Trump ega ka ta mehe liiga suured ja mõttetud ambitsioonid. Nad oli abielus kolm aastat, kuid naise teatel keskendus mees alatutele poliitilistele mängudele, mitte oma perele.

Ta ei olnud oma poja sünni juures – Scaramucci pereelu oli juba lagunenud, kui ta Valge Maja pressijuhi töö vastu võttis. Naine andis lahutuse sisse vahetult enne lapse sündi ja tõi poja ilmale, kui Scaramucci oli paar päeva oma uues ametis olnud. Scaramucci saatis oma naisele pärast poja sündi lühikese sõnumi: «Palju õnne, palvetan meie lapse eest». Ta ei olnud sünnituse juures ja kohtus oma poja Jamesiga esmakordselt alles neli päeva pärast lapse sündi.

Ta püstitas Valge Maja töölühiduse rekordi – Scaramucci oli Valge Maja pressijuhi ametis vaid 11 päeva, 21. juulist kuni 31. juulini, olles selles ametis rekordiliselt lühikest aega. 31. juulil asus Valge Maja personalijuhina Reince Priebuse asemel tööle John Kelly, kes Scaramucci vallandas.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

Ta kustutas kõik häbi tekitanud tviidid – Scaramucci oli veel mõne aja eest president Trumpi üsna karm kriitik, seda ka sotsiaalmeedias. Kuid ta toon muutus, kui talle hakkas Valge Maja terendama. Kui Scaramuccil oli jalg Valge Maja ukse vahel, kustutas ta kõik Trumpi pihta käinud solvavad ja kritiseerivad tviidid.

President Donald Trump
President Donald Trump Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Nende seas oli ka 2012. aastal kirjutatu, milles ta nimetas Trumpi kummaliseks tegelaseks, kellel ei ole arusaamist ega südametunnistust.

Scaramucci teatas Valge Maja pressijuhiks saades, et ta ei ela minevikus, vaid teenib nüüd presidenti.

Ta taandus kriitikast –Scaramucci irvitas  2016. aasta USA presidendivalimiste ajal avalikult Trumpi äriotsuste üle, öeldes, et tegemist on järjekordse mehega, kes sündis kuldlusikas suus ega pea selle tõttu eriti ise pingutama.

Kui ta pressijuhiks sai, siis ajakirjanikud küsisid temalt, et mida ta mõtles, kui ta Trumpi kohta nii ütles. Scaramucci vastas, et  ta ei ole midagi sellist öelnud, sest Trump on tema joaks tähtis isik.

Tema suhtes kaotati usaldus – USA meedia teatel meeldis Scaramucci Trumpi tütrele Ivanka Trumpile ja väimehele Jared Kushnerile, kes mõlemad on Valges Majas nõunikud. Samas ei meeldinud neile personalijuht Priebus. Võimalik, et nad kasutasid Scaramuccit, et Priebusest vabaneda. Samas said nii president kui ka ta nõunikest pereliikmed aru, et Scaramuccit ei saa täiesti usaldada ja ta keelekasutus jätab Valgest Majast väga halva mulje. Samal seisukohal on ka Valge Maja uus personaliülem John Kelly.

Scaramucci selgitas oma lahkumist sellega, et ta tahab jätta uuele personalijuhile Kellyle tühja lehe, millega ta saab alustada ja mida täita.

Ta kuulutati seljataga surnuks – Scaramuccile raske nädal tipnes sellega, et Harvardi ülikooli leheküljel ja väljaandes ilmus tema kui kunagise lõpetaja kohta, et ta on surnud.

Uurimisel ilmnes, et Harvard oli ta surnuks kuulutanud juba 2011. aastal. Ei ole teada, kas maineka ülikooli keegi töötaja tegi selle vea kogemata või oli see meelega tehtud.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles