Video: internetipettur tõmbas Valge Maja töötajaid ja Trumpi lähikondlasi haneks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Briti internetipettur esines USA presidendi Donald Trumpi lähikondlastena, kehastudes näiteks Trumpi väimeheks Jared Kushneriks, Valge Maja nüüdseks endiseks personaliülemaks Reince Preibuseks ja Trump pojaks Eric Trumpiks.

CNNi andmetel pakkus petturile kõige suuremat naudingut tõmmata haneks Valge Maja pressijuhina vaid 11 päeva töötanud Anthony Scaramuccit.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Petturil õnnestus luua e-kirja teel või sotsiaalmeedias kontakt paljude Trumpi lähikondlastega saates võltssõnumeid, mille ta allkirjastas, nagu need oleks saatnud Kushner, Priebus ja teised.

Võlts e-kirju saanute seas olid Scaramucci, Trumpi nõunik Thomas Bossert, USA suursaadikuks Venemaale nimetatud Jon Huntsman ja presidendi poeg Eric Trump, kes lõpuks pettuse paljastas.

Jon Huntsman.
Jon Huntsman. Foto: JESSICA RINALDI/Reuters

Ilmnes, et Valge Maja töötajatega suhtles britt, kes Twitteris esineb nime all Sinon Reborn, olles enda sõnul laisk anarhist.

Üks petturi sõnumitest Thomas Bosertile oli: «Tom, korraldame augusti lõpul koosviibimise. Oleks tore, kui ka sina saaksid tulla. Luban, et toidulaud on selline, nagu oli Iraagi visiidil ja olen kindel, et õhtu kujuneb mõnusaks,» kirjutas pettur, kes oli siis kehastunud Jared Kushneriks.

Bossert vastas: «Tänan Jared. Ma ei saa nii heast pakkumisest keelduda. Kui on vaja veel minuga kontakti võtta, siis minu erameil on.......».

Bossert andis petjale oma erameili.

Thomas Bossert
Thomas Bossert Foto: Ron Sachs/CNP/MPI/Capital Pictures/RS/CNP/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Internetipetttur paljastas hiljem CNNile, et teda üllatas, kui lihtne oli Valge Maja töötajaid haneks tõmmata, sest nad jäid tema sõnumeid uskuma. Eriti käis see Bosserti kohta, keda peetakse USAs üheks paremaks küberturvalisuse ja julgeoleku spetsialistiks.

Pettur kontakteerus ka Valge Maja pressijuhi Anthony Scaramucciga, esinedes siis Valge Maja personalijuhi Reince Priebusena. Teada on, et kui Scaramucci sai Valge Maja pressijuhiks, siis lubas ta seal infolekete tõttu puhastustööd ning sõimas intervjuus Priebust skisofreenikuks.

Priebus lahkus pärast Scaramucci ametisse asumist vabatahtlikult Valgest Majast.

Reince Priebus.
Reince Priebus. Foto: Reuters/Joshua Roberts

Pettur kirjutas Preibusena esinedes Scaramuccile: «Lubasin, et lahkun ilma liigsete kommentaarideta. Lugesin sinu tviiti, et varsti saab nii mõngi Valgest Majast kinga ja selle tõttu pean sulle kirjutama. Sinu sõnum on labane ja solvav, miks me peaksime sind austama? Uus personaliülem John Kelly teeb kindlasti head tööd, võimalik et isegi paremini kui mina. Kuid viis, kuidas sa tahad «puhastust» ellu viia, on kohutav ja solvav. Ma ei oota, et sa mulle vastad».

Scaramucci siiski kirjutas tagasi: «Me teame, mida sa tegid. Võiksid natuke vastutada».

Pettur ja Scaramucci vahetasid veel mõned sõnumid, lõpuks Scaramucci tüdines ja loobus suhtlemast.  

Pettur saatis Scaramuccile sõnumeid ka USA suursaadikuks Venemaale nimetatud Jon Huntsmani nime alt ning paaris kirjas teeskles president Donald Trumpi keskmist poega Eric Trumpi.

Eric Trump
Eric Trump Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

Petturi teekond lõppes siis, kui ta saatis Eric Trumpile sõnumi, mille allkirjastas nagu ta oleks Donald Trump Jr, kes on Eric Trumpi vanem vend.

Eric Trump sai sõnakasutusest aru, et tegemist ei ole venna sõnumiga ja lubas selle, kes sõnumi saatis, anda võimudele üles.

Pettur sõnas hiljem CNNile, et mitte ükski võimu- ega politseiorgan ei ole temaga kontakteerunud.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders kommenteeris pettust USA meediale.

«Suhtume infoleketesse ja küberohusse suure tõsidusega ning uurime juhtunut,» teatas Sanders.

USA küberjulgeolekuspetsialistide sõnul on tänapäeva info- ja sotsiaalmeediaühiskond muutnud inimesed hoolimata sellest, millisel positsioonil nad on, infolekke ja pettuste suhtes haavatavaks.

Nad selgitasid, et Valge Maja töötajaid oli kerge lõksu tõmmata, kuna sõnumitega ei kaasnenud mitte mingeid kahtlasi linke ja petturi eesmärgiks ei olnud midagi kuritegelikku, vaid huvi, kas ja kui kergelt ta pääseb presidendi lähikondlasteni. 

«Sellised kahtlased sõnumid ei paista kahtlased, kuna on üsna süütu sisuga. Igaüks võib selliste lõksu langeda,» teatasid spetsialistid.

Pettur paljastas tema poolt Valge Maja töötajatele ja Trumpi teistele lähikondlastele saadetud sõnumid Twitteris.

«Tähelepanu, Valge Maja! Ma ei kavatse teid enam alt tõmmata, sest mu sõnum jõudis kohale. Olen vaid iPhone’iga kutt, kes näitas ära teie turvaaugud, mis vajavad lappimist. Kõike paremat,» kirjutas petja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles