Video: milline oli printsess Diana «kättemaksukleit»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana «kättemaksukleit»
Printsess Diana «kättemaksukleit» Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Briti printsess Diana surmast möödub 31. augustil 20 aastat, kuid Diana on seni väga populaarne oma hea moetunnetuse ja -maitsega poolest.

Kui ta 19-aastasena prints Charlesiga kihlus, ei olnud ta moemaitse ega stiil veel välja kujunenud, vaid ta kandis tütarlapselikult kombekaid rõivaid, kirjutab vice.com.

Printsess Diana (1981) / Scanpix
Printsess Diana (1981) / Scanpix Foto: SCANPIX

Oma pulmapäeval, 29. juulil 1981 kandis Diana moeloojate David ja Elizabeth Emanueli tehtud valgest taftist pruutkleiti, mille slepi pikkus oli 7,62 meetrit ja mis maksis 9000 naela.

Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval
Printsess Diana ja prints Charles oma pulmapäeval Foto: STRINGER/UK/Reuters/Scanpix

Nii Briti kuninglik pere kui moeloojad suutsid Diana pruutkleidi kuni Westminster Abbeys toimunud laulatuseni saladuses hoida.

Sellest sai maailma üks kuulsamaid pruutkleite, mida hakati massiliselt järele tegema.

Kuid pärast kahe lapse sündi ja abielu lõppu prints Charlesiga hakkas Diana julgemalt riietuma, tal kujunes oma moestiil, mida seni järgitakse. Printsess, keda peeti Briti õukonnas mustaks lambaks, hakkas näitama oma riietusega, mida ta kritiseerijatest arvab.

Printsess Diana (1996) / Scanpix
Printsess Diana (1996) / Scanpix Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui ilmnes, et Diana abikaasa prints Charles ei ole oma vana kallimat Camilla Parker-Bowlesi unustanud ja flirdib temaga avalikult, ilmus Diana sündmusele mustast siidist lühikeses seksikas kleidis, mille meedia nimetas «kättemaksukleidiks». Selle kleidi tegi Dianale moelooja Christina Stambolian.

1994. aastal tunnistas prints Charles avalikult, et kuigi ta oli Dianaga abielus, oli tal salasuhe Camilla Parker Bowlesiga. See heidutas Dianat, kuid ta otsustas kleidi abil kätte maksta.

Printsess Diana saabus 29. juunil 1994 Londonis Serpentine'i galeriis toimunud Vanity Fairi suvepeole kleidis, mis nüüd on ikoonilises staatuses.

Printsess Diana «kättemaksukleit»
Printsess Diana «kättemaksukleit» Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Selleks ajaks olid Diana ja Charles juba kolm aastat lahus elanud ning printsess Diana oli pidevalt meedia ja kõmufotograafide huviobjekt.

Briti oksjonimaja Kerry Taylor Auctions pani nimetatud kleidi koos veel kümne printsess Diana kleidiga 2013. aastal oksjonile.

«See must seksikas siidkleit oli Diana «kättemaksukleit». Ta kandis seda päeval, mil prints Charles tunnistas avalikult, et tal oli pikaajaline salasuhe Camillaga. Diana pidi osalema sel õhtul avalikul sündmusel Serpentine’i galeriis ja ta otsustas oma kleidiga näidata kõigile keskmist sõrme,» sõnas oksjonimaja omanik Kerry Taylor.

Moeloojate sõnul hakkas Diana aina enam pärast selle kleidi kandmist ilmuma rõivais, mis kandsid sõnumit «f**k you».

Dianal on veel teine «kättemaksukleit», mille tegi talle moekunstnik Jacques Azagury. Ta kandis seda 1995. aastal pärast ajakirjanik Martin Bashirile antud paljastavat intervjuud toimunud sündmusel.  

Printsess Diana kleit, mille tegi moelooja Jacques Azagury
Printsess Diana kleit, mille tegi moelooja Jacques Azagury Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Prantsuse meedia teatel oli printsess Diana isegi oma surmahetkel väga hästi riides, kandes kitsaid pruune pükse, beeži siidpluusi ja sobivas toonis jakki.

Diana sattus 31. augustil 1997 Prantsusmaal Pariisis Pont d’Alma silla tunnelis autoõnnetusse. Parameedikute teatel oli printsess pärast õnnetust veel elus, kuid tal olid rasked siseorganite vigastused. Dianale tehti Pariisi Pitié-Salpêtrière’i haiglas operatsioon, kuid ta elu päästa ei suudetud.

Printsess Diana ja prints Charles lahutasid 1996. aastal. Abielust sündis kaks poega, prints William ja prints Harry.

Printsess Diana, prints Charles, prints William, prints Harry (1995) / Scanpix
Printsess Diana, prints Charles, prints William, prints Harry (1995) / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles