Pildid: 16 maailma kõige uskumatumat maanteed

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien Foto: Vida Press

Ilu ja ohtlikkus käivad mõnikord käsikäes ja selle ehedaks näiteks on paljud maailma mägiteed, mis ühel hetkel on lummavalt kaunid, kuid juba väiksema teel tehtud eksimuse korral, võib ilu saada sõna otseses mõttes hukutavaks.

Samas pakuvad silmailu ka maanteed, mis pole mägede külgedele rajatud, vaid on lihtsalt imetlusväärse ümbrusega. Siin on maailma ilusamad maanteed Business Insideri, Crazy Freelanceri ning Wonderlisti järgi.

Yungase põhjamaantee, Boliivia

Yungase põhjamaantee, Boliivia
Yungase põhjamaantee, Boliivia Foto: Vida Press

Boliivia Yungase põhjamaantee on tuntud ka kui Surmatee, sest seal liigeldes on tõsine oht viga saada vastu tuleva sõiduki või varingu pärast, sest ka väiksem tasakaalukaotus näites rattaga liigeldes võib seal saatuslikuks saada.

Sichuani-Tiibeti mägitee, Hiina

Sichuani-Tiibeti mägitee
Sichuani-Tiibeti mägitee Foto: Vida Press

Sel mägiteel liiklemiseks tuleb esmalt luba taotleda, kuid seda mitte tee ohtlikkuse pärast, vaid poliitilistel põhjustel, kuna rada viib Tiibetisse. Loa saamisega pole aga raske osa läbi, sest mägitee olukorra muudavad keerulisteks tee kõrgus maapinnast, tihti teele kukkuvad kivid ning järsud kurvid.

Srinagar-Leh’i mägitee, India

Srinagar-Leh’i mägitee
Srinagar-Leh’i mägitee Foto: Vida Press

Enne teel liiklemist oleks mõistlik olla kindel, et on tehtud elukindlustus ning ollakse valmis kõrgustes liiklemiseks. Kuigi sel teel sõites avaneb ümbrusele suurepärane vaade, on liiklemine siiski väga ohtlik, kuna teel toimub tihti maalihkeid ja nii võib kõrgustes rada lihtsalt jalge või auto alt kaduda.

Atlanterhavsveien, Norra

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien Foto: Vida Press

Ainulaadne maantee ühendab Eide küla ja Averøy saart. Seiklushimulistele reisisellidele on see paik olnud omaette sihtkohaks juba 1989. aastast. Maanteel on toimunud ka mitmete välismaiste filmide ja reklaamiklippide võtted.

Hana mägitee, Hawaii

Hana mägitee
Hana mägitee Foto: Vida Press

Maui saarel asuv maantee viib reisihuvilise läbi kauni troopilise vihmametsa. Muutlik tee on aga kitsas ning käänuline, 84 kilomeetri pikkusel rajal on kokku ligi 600 kurvi ning 60 silda.

Trollstigeni mägitee, Norra

Trollstigeni mägitee
Trollstigeni mägitee Foto: Vida Press

Paljud Norra turistid jäävad seda teed veel kauaks meenutama, sest Trollstigeni veatut ilu, hullumeelselt kitsaid kurve ning maalilisi maastikuvaateid on raske unustada. Tõlkes tähendab aga Trollstigeni nimi trolli redelit, mis pidavat hästi ka mägiteed ennast kirjeldama.

Milfordi maantee, Uus-Meremaa

Milfordi maantee
Milfordi maantee Foto: Vida Press

Riigi kõrgeimal paiknev tee pakub liiklejatele küll kauneid mäestikuvaateid, kuid samas on see jällegi üks Uus-Meremaa ohtlikutmatest avalikest maanteedest.

The Blue Ridge Parkway, USA

The Blue Ridge Parkway
The Blue Ridge Parkway Foto: Vida Press

Lubjakividest koobastele ja vapustavale vaatele lisavad selle maantee puhul meeldejäävust ka sügise hakul erivärviliseks tõmbunud puud ning põõsad, mis korraldavad üheskoos teeääres tõelise värvidemängu.

Chapmani mägitee, Lõuna-Aafrika Vabariik

Chapmani mägitee
Chapmani mägitee Foto: Vida Press

Kui eelnevatel mägiteedel on võimalik imetleda põhiliselt mägesid ning orge, siis sel Lõuna-Aafrika teel avaneb ka suurepärane vaatepilt merele.

Tule oru tee, USA

Tule oru tee
Tule oru tee Foto: Vida Press

Punasesse värvi kiindunud reisisõbrad peaksid seadma sammud Nevada osariigi poole, sest sealt leiab selle punasest liivakivist kaljudega ääristatud maantee.

Tianmeni mägitee, Hiina

Tianmeni mägitee
Tianmeni mägitee Foto: Vida Press

Tianmeni rahvuspargis asuv 11 kilomeetri pikkune tee viib külastajad kaljude vahelt mäe tippu, lisades huvitavale teekonnale ka suurepärased vaated.

Transfăgărășan, Rumeenia

Transfăgărășan
Transfăgărășan Foto: Vida Press

90 kilomeetri pikkune Transfăgărășani mägitee pakub sõitjatele põneva ja unustamatu kogemuse, kuid tee on avatud enamasti suvehooajal, sest lumega on seda üpris ohtlik läbida.

Guoliangi tunnelmaantee, Hiina

Guoliangi tunnelmaantee
Guoliangi tunnelmaantee Foto: Vida Press

Nagu nimest järeldada võib, on maantee suures osas tunnelites, mis on uuristatud mäe küljele. Enne sellise läbipääsu ehitamist olid Guoliangi linna elanikud tsivilisatsioonist ära lõigatud, praegu on aga võimalik seda linna külastada pärast väga ohtliku tunnelite süsteemi läbimist.

Karakorami mägitee, Pakistan

Karakorami mägitee
Karakorami mägitee Foto: Vida Press

Tegemist on maailma kõrgeima sillutatud teega, mis ühendab Hiinat ning Pakistani. Ebaturvaliseks muudavad tee tihti aset leidvad maalihked, üleujutused ning asjaolu, et Pakistani poolne tee on osaliselt kehvasti, aga kohati ka sillutamata.

James Daltoni maantee, USA

James Daltoni maantee
James Daltoni maantee Foto: Vida Press

Pildi peal üsna ohutuna tunduv tee üllatab autojuhti oma ootamatu külgtuule, auklikuse ning väikeste vastu tuuleklaasi lendavate kividega. Selle 667 kilomeetrise Alaska tee juures on kõige hullem see, et antud maantee kulgeb suures osas läbi asustamata paikade.

Jalalabadi-Kabuli maantee, Afganistan

Afganistani maastik
Afganistani maastik Foto: Vida Press

Maailma ohtlikuma tee tiitlile konkureeriv Jalalabad-Kabuli mägitee muudavad peale loodusolude väga ebaturvaliseks vastutustundetud Afganistani autojuhid, kes vaatamata tee keerulisusele kihutavad vastutulijatest hoolimata oma raskekoormaliste autodega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles