Taani prints ei soovi enda matmist abikaasa, kuninganna Margrethe II kõrvale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Taani prints Henrik, kes on kuninganna Margrethe II abikaasa, ei soovi  enda matmist naise kõrvale.

Väidetavalt on 83-aastase Prantsuse juurtega printsi sellise soovi põhjuseks asjaolu, et ta ei ole kunagi olnud kuningannaga võrdne, vaid alati samm tagapool, edastab The Local.

Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik Foto: BEAWIHARTA/REUTERS/Scanpix

Taani õukonna pressiesindaja Lene Balleby teatel on kuninganna Margrethe II nõus, et ta mees maetakse teise kohta. Samas rikutakse sellega pikajalist traditsiooni, mille kohaselt Taani valitseja ja ta abikaasa maetakse Roskilde katedraali kõrvuti.

Roskilde katedraal / wikipedia.org
Roskilde katedraal / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Kuigi prints Henrik on prantslane, sünninimega Henri Laborde de Monpezat, ei soovi ta enda matmist Prantsusmaale, vaid ikka Taani.

«Tema Kuninglik Kõrgus prints Henrik on elanud ja töötanud Taanis üle 50 aasta. Temast on saanud taanlane, mille tõttu ta soovib olla maetud Taani. Veel ei ole teada, kuhu ta tahab olla maetud, see on täpsustamisel,» teatas Balleby.

Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Taani õukonnaekspertide sõnul ootas prints Henrik, et ta saab kaasvalitsejast kuninga tiitli, kuid ta ei saanud seda, jäädes ikka printsiks.

Prantsuse krahv Henri Jean Andre Laborde de Monpezat sündis 11. juunil 1934 Bordeaux’ lähedal Talence’is.  Krahv ja Taani kroonprintsess kohtusid 1960. aastate alguses Ühendkuningriigis Londonis, kus Laborde de Monpezat töötas Prantsuse saaatkonnas.

Paar abiellus 10. juunil 1967 Kopenhaagenis. Laborde de Monzepat sai tiitli Tema Kuninglik Kõrgus Taani prints Henrik ning tema eesnimi Henri muudeti taanipäraselt Henrikuks. Kuninglikul paaril sündis kaks poega, Frederik (1968) ja Joachim (1969). Nüüdseks on Taani kuninglikus peres ka seitse lapselast.

Prints Henrik tõmbus avalikust elust tagasi 2016. aasta jaanuaris ega osale enam sündmustel koos kuningannaga.  

16. aprillil 1940 sündinud Taani kroonprintsessist Margrethe II sai Taani kuninganna 1972. aastal pärast oma isa, kuningas Frederick IX surma. 

Taani kuninganna Margrethe II
Taani kuninganna Margrethe II Foto: Stefan Lindblom/Stella Pictures/Scanpix
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik lastelastega
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik lastelastega Foto: ERIC CABANIS/AFP/Scanpix
Taani kuninglik pere
Taani kuninglik pere Foto: HENNING BAGGER/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles