Ausalt, avameelselt ja valusalt: staarid, kes ja miks on kannatanud vaimsete häirete all

, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elu24 kollaaž

Eelmisel nädalal šokeeris paljusid fänne Sinead O´Connori südantlõhestav videopostitus, milles ta tunnistab avameelselt, et ta elab üksinduses New Jersey Travelodge motellis, kannatab tugevate vaimsete häirete all ning püüab iga päev oma elu nimel võidelda. 

Sügav depressioon, mille all O´Connor kannatab, on viimasel ajal üha rohkem kajastamist leidnud, eriti ansambel Soundgardeni laulja Chris Cornelli ja Linkin Parki vokalisti Chester Benningtoni enesetappude valguses. Järgnevalt toome välja staarid, kes on avameelselt rääkinud oma võitlusest vaimsete probleemidega.

James Franco

Franco on tunnistanud, et ta on olemuselt väga vastuvõtlik sõltuvustele ning juba varajases teismeeas oli tal probleeme alkoholiga. Pärast 17-aastaselt napsuga lõpparve tegemist alustas ta näitlejakarjääri, kuid suhtus ka sellesse tegevusse nii fanaatilise pühendumisega, et viis Franco sügavasse depressiooni. „Pärast kümmet aastat (näitlemist toim.), olin siis 27-aastane, jõudsin ma järelduseni, et olen depressioonis. Pealtnäha tundus mu elu päris hea – mul on karjäär ja muud sellist, aga ma olen isoleeritud ja üksik,“ tõdes ta ajakirjale OUT.

Lühiseriaal „11.22.63“, peasoas James Franco / Fox
Lühiseriaal „11.22.63“, peasoas James Franco / Fox Foto: FOX

Prints Harry

Pärast oma ema printsess Diana surma, mil Harry oli vaid 12-aastane, surus noor prints oma emotsioonid pikkadeks aastateks alla, kuna leidis, et ei suuda nii tugevate tunnetega toime tulla. Läks ligi 20 aastat enne, kui ta suutis end nii kaugele viia, et minna psühholoogi juurde ja oma tunded avada. Prints Harry on öelnud, et nõustamisse panustatud raske töö on aidanud tal nii oma karjääri kui ka eraellu palju tõsisemalt suhtuma hakata.

Printsess Diana, prints Harry / Scanpix
Printsess Diana, prints Harry / Scanpix Foto: SCANPIX

Gillian Anderson

„Salatoimikute“ ja „Languse“ staar kannatas juba varajases nooruses ärevushäirete all. Oma eneseabiraamatus We: A Manifesto For Women Everywhere kirjeldab Anderson, kuidas vahel oli olukord nii hull, et ta isoleeris end kogu ülejäänud maailmast ning ei suutnud isegi kodust väljuda.

Kendall Jenner

Tõsielustaar ja supermodell Kendall Jenner on öelnud, et pärast seda, kui andunud fänn Thomas Hummel teda ähvardavate kirjadega ahistama hakkas, on tal olnud suuri probleeme ärevuse ja unehäiretega, mis panevad teda keset ööd paanikas üles ärkama.  

/ AFP PHOTO / Patrick KOVARIK
/ AFP PHOTO / Patrick KOVARIK Foto: PATRICK KOVARIK/AFP

Ryan Philippe

42-aastane näitleja kannatas depressiooni all 20. eluaastates. Ta tunnistab, et teatud tundlikkus jääb temasse arvatavasti alatiseks, kuid rohke enesega tegelemine ja lugemine on aidanud tal probleemidega palju edukamalt toime tulla kui nooremana.

Emma Stone

Filmi „La La Land: California unistused“  staar kannatas juba 7-aastaselt tugevate ärevushäirete all, nii et mingil hetkel ei tahtnud ta isegi koduseinte vahelt lahkuda. Teraapia ning näitlemine aitasid tal aga aegamisi ärevusest üle saada. „Ma alustasin näitlemist noorsooteatris tehes palju improvisatsioone ja sketše. Improviseerides pead sa olema täielikult kohal ja see on ärevuse vastand,“ on Stone usutluses ajakirjale Rolling Stone öelnud.

Emma Stone 2010 / Ronald Grant / Mary Evans / Scanpix
Emma Stone 2010 / Ronald Grant / Mary Evans / Scanpix Foto: Ronald Grant / Mary Evans / Scanpix

Lady Gaga

Superstaar on tunnistanud, et kannatab traumajärgse stressisündroomi (PTSD) käes. Gaga sõnul päästis tema elu perekonna, sõprade ja arstide lahkus ja toetus. Lisaks sellele on staari aidanud mediteerimine, mis aitab tal maha rahuneda ja lõdvestuda.

Tommy Hilfiger kevad 2017: lava taga ja külalised. Lady Gaga
Tommy Hilfiger kevad 2017: lava taga ja külalised. Lady Gaga Foto: REUTERS/Mario Anzuoni / Scanpix

Miranda Kerr

Kerr, kes on enda sõnul loomult positiivne isiksus, langes pärast lahkuminekut Orlando Bloomist sügavasse depressiooni. Kerr on öelnud, et sellest kogemusest õppis ta seda, et mõtted mõjutavad reaalset elu ning et ainult meil endil on võimalik oma mõtteid ja suhtumist suunata.

 
 Foto: Emma McIntyre/AFP

Amanda Seyfried

Näitlejanna kannatas teismelisena tugeva obsessiiv-kompulsiivse häire (OCD) käes ning ta kartis, et tal on ajukasvaja. Psühhiaatri abiga on hirm tervise pärast suurel määral vähenenud, ent Seyfried on öelnud, et hoolimata sellest, et OCD puhul pole hirmudeks valdavalt reaalset alust, tuleks sellesse vaimsesse häiresse sellegi poolest täie tõsidusega suhtuda.

J.K Rowling

Harry Potteri autor võib küll olla üks kuulsamaid kirjanikke maailmas, ent sellegi poolest on ta kannatanud depressiooni ja OCD käes, mis on teda viinud lausa suitsiidsete mõteteni. Rowling on oma rasketest kogemustest rääkides aga üdini aus ja leiab, et häbenemiseks pole põhjust. Pigem tunneb ta uhkust, et on suutnud probleemid ületada.

JK Rowling
JK Rowling Foto: SECCHI MARCO/SIPA / SCANPIX/SIPA PRESS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles